Postojnski policisti so v minulih dneh obravnavali dva primera kaznivega dejanja lažnega izdajanja za policista na avtocesti Ljubljana - Koper. Prijeli so Ljubljančana in tudi 38-letnega Štajerca iz Slovenskih Konjic.

Najprej so na podlagi ovadbe oškodovanca in zbranih obvestil policisti v Ljubljani odvzeli prostost 48-letnemu Ljubljančanu, za katerega so utemeljeno sumili, da je v novembru izvršil kaznivo dejanje lažnega izdajanja za policista, sporočajo s Policijske uprave Koper.

Osumljeni je namreč na avtocesti Ravbarkomanda - Postojna z osebnim avtomobilom znamke VW Passat CC, sive barve, z dvema utripajočima rdečo-modrima lučema ustavil pred sabo vozeči osebni avtomobil italijanskega državljan. Pristopil je do vozila oškodovanca, se lažno izkazal za policista z neznano izkaznico in oškodovancu očital prekoračitev hitrosti z izrekom globe. Italijan je osumljencu izročil denar, vendar ni prejel potrdila o plačilu, je sporočila tiskovna predstavnica koprske policije Anita Leskovec.

Za policista se je izdajal tudi Štajerec

V večernih urah 1. decembra pa se je na avtocesti Postojna - Razdrto zgodil podoben primer. Nekaj minut zatem, ko je oškodovanec iz Trsta policiji prijavil kaznivo dejanje, so policisti po hitri akciji na avtocesti izsledili osebni avtomobil znamke VW Passat CC, sive barve, in prijeli 38-letnega moškega iz Slovenskih Konjic.

Zoper oba osumljena bodo policisti podali kazenske ovadbe zaradi utemeljenih razlogov za sum storitve kaznivega dejanja lažnega izdajanja za uradno ali vojaško osebo in goljufije.

Vse, ki bi morebiti doživeli podoben primer z lažnimi policisti v avtomobilu na priloženih fotografijah, koprska policija poziva, naj takoj pokličejo na številko 113 in prijavijo kaznivo dejanje.

Kako spoznamo lažnega policista?

Zakon o nalogah in pooblastilih policije v 21. členu določa, da ko policisti opravljajo policijske naloge v civilni obleki, se morajo pred policijskim postopkom izkazati s službeno izkaznico. Policist osebi, zoper katero je izvajal policijska pooblastila, na njeno zahtevo na kraju praviloma pove svoje ime in priimek, izjemoma lahko le z identifikacijsko številko ter policijsko enoto, v katero je razporejen. 

Pravi policist bo tujcem po plačilu globe na kraju izdal potrdilo (obrazec velikosti A4 formata), slovenskim državljanom pa plačilni nalog, prav tako obrazec v velikosti A4 formata.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice