Mariborski policisti so predstavili nadaljevanje preiskave v primeru novinarskega zasega skorajšnjih 1800 sadik konoplje.

Danes je na novinarski konferenci Policijske uprave Maribor vodja kriminalistov Robert Munda predstavil nadaljevanje kriminalistične preiskave v primeru letošnjega novembrskega zasega skorajšnjih 1800 sadik konoplje.

Tako so sedaj opravili hišno preiskavo poslovnega in zasebnega objekta ter osebnega vozila, pri tem pa so odvzeli prostost 34-letnemu državljanu Republike Slovenije, ki ga povezujejo s kaznivim dejanjem neupravičene proizvodnje in pometa s prepovedanimi drogami z novembrskim primerom.

Po njej so nadaljevali z zahtevno preiskavo in tako uspeli zbrati dodatne materialne dokaze, ki nedvomno dokazujejo sostorilstvo ovadenega slovenskega državljana.

»Njegova vloga v tej zgodbi je bila to, da je bil na nek način upravnik – nabavljal je raznorazni material, skrbel za finančno poslovanje, skrbel za sredstva za obratovanje v tem gospodarskem poslopju, ki je bil v najemu, plačeval stroške in tako dalje. Ali in če je imel tudi širšo vlogo – oziroma so s tem kaznivim dejanjem povezani še kateri drugi sostorilci ali celo organizirana kriminalna združba – trenutno še ne vemo, bomo pa zagotovo s to preiskavo nadaljevali in morebiti tudi odkrili kaj več,« dodaja Munda, ki pravi, da so osumljenega 5. decembra pripeljali k preiskovalnemu sodniku, ki je kasneje odredil pripor.

Na 900 metrih 1781 sadik konoplje

V sredo, 8. novembra, so na območju Policijske postaje Slovenska Bistrica opravili hišno preiskavo večjega gospodarskega poslopja in tako odvzeli prostost trem državljanom Srbije, starim 26, 27 in 61 let, ki so na 900 kvadratnih metrih, v posebej prirejenih prostorih za gojenje, neupravičeno gojili 1781 sadik konoplje. 

Zaslužki bi lahko bili bajni

Vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda je tako obrazložil, da bi lahko osumljeni iz ene rastline konoplje pridelali vsaj 200 gramov kvalitetnih vršičkov prepovedane droge konoplje in bi lahko s takšnim nasadom – 1781 sadik – pridelali vsaj 356 kilogramov prepovedane droge konoplje.

S kontinuirano proizvodnjo bi lahko to ponovili trikrat do štirikrat letno. Tako bi ob morebitni neupravičeni prodaji 356 kilogramov prepovedane droge, ki bi bila pridelana na tak način (skunk) in bi bila prodana na črtnem trgu na »debelo«, zaslužili vsaj 1.780.000 evrov. Če bi takšno količino prodali na »drobno«, pa bi zaslužili 3.560.000 evrov.

Med zaseženo večjo količino prepovedane droge je bilo tudi 57 paketov hidroponično gojene rastline konoplje – skunka, teže 27 kilogramov, denar in večja količina ostalih pripomočkov za proizvodnjo (sijalke, dušilke, filtri …). S prodajo na »debelo« navedene količine bi osumljenci v Sloveniji pridobili najmanj 150.700 evrov, na »drobno« pa 301.400 evrov.

FOTO: SKP PU Maribor

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice