Andrej Šiško, vodja samooklicane Štajerske varde, je od lanske jeseni v priporu, nekdanji član podmladka SDS Matej Lesjak pa se bo branil s prostosti.

Na mariborskem sodišču se začenja sojenje Andreju Šišku in Mateju Lesjaku glede očitkov, da naj bi ščuvala k nasilni spremembi ustavne ureditve. Samooklicani vodja Štajerske varde je s svojo druščino razburkal slovensko javnost. Zaradi delovanja Štajerske varde in sumov ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve je že od 12. septembra v priporu.

Lesjak se bo zagovarjal kot nedolžen

Mariborsko tožilstvo je v začetku decembra zoper oba osumljena vložilo obtožnico, ta pa je prejšnji mesec postala pravnomočna. Na okrožnem sodišču se tako danes ob 11.30 začenja predobravnavni narok zoper Šiška in Lesjaka zaradi obtožb o ščuvanju k nasilni spremembi ustavne ureditve. Lesjak je pred sodiščem povedal, da se bo zagovarjal kot nedolžen.

Šiška varujejo trije pravosodni policisti, Lesjak ima na hrbtni strani majice napis »Support Israel«.

Vrhovno sodišče je v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

»Štajerska varda ni paravojaška enota, je obrambna skupina prostovoljcev za varovanje slovenskih državljanov. Na postroju ni bilo pravega orožja (imeli so air soft replike). Andrej Šiško je naredil 'performance' in zdaj je v priporu, kot politični zapornik že več kot štiri mesece,« je nedavno v sporočilu za javnost zapisala Anica Bidar, sopredsednica gibanja Zedinjena Slovenija.

Junija 2017 naj bi privrženci Šiška ustanovili Deželo Štajersko, ki jo dojemajo kot »vzporeden pravni sistem, štajersko pravdo, ki nima neposredne povezave z Republiko Slovenijo, ni pa v nasprotju z njenim pravnim redom«.

Da oblikovanje oboroženih skupin, kot je Štajerska varda, ni nedolžno, saj je ekstremizma pri nas vse več, so v nastopih za medije opozorili tudi strokovnjaki za varnostne vede. Posnetki usposabljanja paravojaške formacije so po njihovem mnenju samo nadaljevanje razmer, ki so pri nas ob pomoči družbenih omrežij postale sprejemljive.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice