Narok za izrek kazenske sankcije je trajal več kot leto dni, danes so strelcu s Titove Senadu Softiću le izrekli sodbo in kazen.

Več kot leto dni po priznanju krivde za ustrelitev domnevnega prijatelja žene v križišču v Mariboru je mariborsko sodišče naposled le izreklo sodbo in kazen za obdolženega 55-letnega Senada Softića. Sodišče mu je dosodilo 25 let zapora za umor 52-letnega Rada Mitroviča ter leto in šest mesecev zapora za povzročitev splošne nevarnosti oziroma enotno kazen 26 let zapora.

Sodišče je sledilo drugemu izvedenskemu mnenju, po katerem je bil obdolženi v času storitve zločina v stanju čiste prištevnosti, zgolj z zmanjšano zmožnostjo obvladovanja, ampak ne bistveno. 

Tožilstvo je sicer predlagalo 26 let zapora za umor, saj da je bil ta storjen na izjemno zavržen način, ob tem pa še leto in pol zapora zaradi povzročitve splošne nevarnosti oziroma enotno kazen 27 let zapora.

»S sodbo sodišča sem zadovoljen, predvsem ker je sprejelo obe kvalifikaciji, torej umora in povzročitev splošne nevarnosti. Glede višine kazni. Gre za visoko kazen in minimalni odmik od predlagane kazni v zvezi s kaznivim dejanjem umora - eno leto milejša kazen, medtem ko je glede povzročitve splošne nevarnosti ugodilo predlogu tožilstva. Po prejemu sodbe bom premislil, ali je smiselno podati pritožbo zoper kazensko sankcijo ali ne,« je po izreku sodbe in kazenske sankcije dejal Darko Simonič, prvi mož mariborskega tožilstva.

Softić vztrajal, da ni šlo za načrtno dejanje

Softić je na včerajšnjem naroku za izrek kazenske sankcije, ki se je vlekel več kot leto dni, ponovno dopolnil svoj zagovor. Ponovil je, da ga je Mitrović močno prizadel, ker mu je razdrl družino ter bil do njega aroganten in posmehljiv. »Nisem mu jaz grozil. On je grozil meni,« je zatrdil. »Žal mi je, da sem se mu pustil sprovocirati in psihično uničiti,« je dodal.

Vztrajal je, da pri napadu ni šlo za načrtno dejanje: »Če bi načrtoval, tega ne bi storil sredi belega dne sredi ceste, kjer je bilo veliko prič.« Ob tem je poudaril, da ni želel ogroziti nikogar drugega. »Žal mi je, da se je to zgodilo,« je zaključil.

Softić je 4. oktobra na Titovi cesti v Mariboru s pištolo ustrelil 52-letnega Rada Mitrovića, na katerega je bil bolestno ljubosumen. Po aretaciji ni skrival, da je umor moškega načrtoval, priznal je, da bi ubil tudi bivšo ženo, če bi sedela v avtomobilu, v katerega je streljal.

Softić je na predobravnavnem naroku januarja lani priznal, da je oktobra 2017 streljal na avtomobil v križišču Titove ceste in Ulice pariške komune v Mariboru ter pri tem ubil 52-letnega Mitrovića. Zapletlo pa se je, ker se ni strinjal s predlagano višino kazni, vmes je tudi zamenjal odvetnika in nato z vrsto predlogov za priče in izvedence poskušal na sodišču dokazati, da ni tako okruten, kot mu očita tožilstvo.

Starejše novice