Foto: Žana Šalamon
Pozno popoldne je zagorelo na odlagališču odpadkov, pristojne službe pozivajo prebivalce, da se zadržujejo znotraj.

V popoldanskih urah je prišlo do požara na odlagališču odpadkov na Hrvaškem, v kraju Totovec, ki se nahaja med Čakovcem in Varaždinom. Gost črni dim, ki se vije nad medjimurskim odlagališčem odpadkov je viden tudi iz Slovenije. Kot poroča portal eMedjimurje, se s požarom borijo poklicni gasilci iz Čakovca in prostovoljni gasilci iz Totovca.

Požara nima smisla gasiti

Hrvaški mediji poročajo, da naj bi zagorela balirana plastika. Temperatura goreče plastike so zelo visoke, zato je nima smisla poskušati gasiti z vodo. Direktor družbe Čakom, ki upravlja z odlagališčem odpadkov, pravi, da bodo zato pustili, da odpadki zgorijo do konca.

Zavod za javno zdravje Medjimurja je ob tem izdal nujno opozorilo:

Prebivalcem na območju trikotnika Kuršanec, Orehovica, Čakovec svetujemo, da zaprejo okna in se ne zadržujejo na prostem zaradi požara na deponiji odpada v Totovcu in potencijalnega onesnaženja zraka.

Številni prebivalci Medjimurja se zato že bojijo, da bodo posledice požara na odlagališču odpadkov pomenile ekološko katastrofo za območje Medjimurja.

Aktivirana civilna zaščita

Ob 22. uri se je sestal štab Civilne zaščite mesta Čakovec, da bi se dogovorili o nadaljnih korakih za zaščito prebivalstva  

Vzrok požara zaenkrat še ni znan, po prvih podatkih pa v požaru ni poškodovanih.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice