Slika je simbolična.
Policija poziva k previdnosti! Spletni prevaranti so se tokrat lotili vlaganj sredstev v virtualne valute. Obljubljajo hitre in visoke zaslužke, a gre za natege.

Policija je v zadnjih letih že večkrat opozarjala na spletne goljufije, ki se začnejo z obljubami o lahkem zaslužku in visokimi donosi, običajno z vlaganjem sredstev v virtualne valute.

Lažne obljube o lahkem in hitrem zaslužku, brez tveganja

Od leta 2020 do konca 2022 je bilo skupno obravnavanih okoli 500 tovrstnih zadev s skupnim oškodovanjem v višini več kot 16,5 milijona evrov.

A kot kaže, so uporabniki na spletu še vedno premalo previdni. V zadnjem času so na spletu ponovno zaokrožili najrazličnejši nategi, ki uporabnikom obljubljajo bajne zaslužke, je opozorila policija.

Posameznike oškodovali za več kot 30 tisoč evrov

Kot so zapisali, so v želji po hitrem zaslužku mnogi ponovno postali lahka tarča goljufov. Ti na svoje žrtve prežijo s privlačnimi obljubami o možnosti visokih, nerealnih zaslužkov ob minimalnem oziroma skorajda ničelnem tveganju.

Običajno spletne strani promovirajo preko družbenih omrežij ali po elektronski pošti, pri čemer s potencialnimi vlagatelji velikokrat navezujejo stike preko različnih spletnih klepetalnic ali telefonskih klicev, v katerih se izdajajo za tako imenovane osebne asistente.

Poleg obljub o lahkem in hitrem zaslužku je za tovrstne goljufije značilno še, da spletni goljufi vlagateljem na spletnih platformah lažno prikazujejo dobičke, ki jih v začetni fazi tudi v manjšem obsegu izplačajo, posledično pa se vlagatelji odločijo za višje vložke.

Zato je povprečno oškodovanje na letni ravni več kot 30.000 evrov na posamezno obravnavno zadevo, so opozorili policisti.

Med goljufi neznanec z uporabniškim imenom 'Kriptotrejd'

Tovrstne nerealne obljube so razvidne tudi iz promovirane sheme 'Kriptotrejd', pri čemer policisti poudarjajo, da gre za značilne goljufije z investicijskimi vlaganji, ki so jih že obravnavali v preteklosti.

Neznanec, ki ima na svojem Instagram profilu 'Kriptotrejd' zgolj navedeno ime Mateo, na primer poziva k naložbi dva tisoč ali več evrov v neznani kriptožeton, je razkril Siol.net.

Obljublja, da se bo vrednost naložbe v roku dveh tednov neznansko povečala, pri čemer navaja od deset do dvajsetkrat povečano vrednost vloženega denarja.

K sumljivim kriptonaložbam nagovarjajo tudi nekatere vplivnice

Že včeraj smo poročali, da so k omenjenem hitrem zaslužku s kripto naložbami nagovarjale tudi številne slovenske vplivnice. Svojim sledilcem so prodajale zgodbe o hitrem in bajnem zaslužku, je še razkril Siol.net.

Kot so zapisali, so nekdanje tekmovalke lanske sezone Sanjskega moškega na svojih Instagram profilih delile vabilo k dodatnemu zaslužku, pri tem pa so po poročanju Siol.net zanemarile legitimnost naložb.

Svoje sledilce so k tovrstnemu zaslužku na tak način nagovarjale Carmen Osovnikar, Laura Beranič in Nina Radi.

Pri tem policisti opozarjajo, da bi lahko imelo tudi širjenje oziroma promoviranje tovrstnih shem, za katere se v nadaljevanju izkaže, da gre za goljufijo, elemente sostorilstva ali pomoči pri storitvi kaznivega dejanja.

Kaj lahko storimo, da se tovrstnim prevaram izognemo?

Da ne bi tudi vi v prihodnje postali lahka tarča tovrstnih goljufij, na policiji svetujejo naslednje:

  • Izogibajte se investiranju denarnih sredstev v sheme, ki hkrati ponujajo možnost zanesljivega, hitrega in visokega zaslužka. Treba se je zavedati, da je kombinacija varnega in visokega zaslužka v poslovnem svetu nerealna.
  • V primerih investiranja sredstev uporabite finančne produkte licenciranih, prepoznanih, uveljavljenih in zanesljivih ponudnikov bančnih oziroma finančnih storitev, pri čemer se predhodno posvetujte s strokovno podkovanimi svetovalci.

Če ste kljub tem nasvetom vendarle bili oškodovani in ste ugotovili, da ste svoja sredstva investirali v produkt, ki ne omogoča izplačila vloženih sredstev, pa dogodek čim prej prijavite policiji. 

Svetujemo, da zadevo nemudoma prijavite na najbližji policijski enoti ali preko e-prijave, so še zapisali policisti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice