Na Hrvaškem so z avgustom začele veljati poostrene kazni za kršitelje cestnoprometnih predpisov. Strog zakon sta na svoji koži še posebej okusila dva prekrškarja

Tamkajšnji policisti so tako v minulem koncu tedna že kaznovali prekrškarje po strožjem zakonu. Iz koprivniške policijske uprave so tako že posredovali informacije o prekrškarjih, ki so se soočili z najstrožjimi kaznimi. Dva prekrškarja sta še posebej spoznala strogost novega zakona.

3250 evrov kazni

V soboto, 3. avgusta so policisti v Koprivnici zaustavili 50-letnega voznika, ki je vozil v močno alkoholiziranem stanju, saj je imel v krvi kar 2,69 promila alkohola. Odvzeli so mu vozniško dovoljenje in izdali globo v višini kar 24.000 hrvaških kun, kar znaša kar 3250 evrov. Moški je dobil tudi dvoletno prepoved upravljanja z motornimi vozili B kategorije.

Vinjenega voznika poslali v zapor

V nedeljo, 4. avgusta, so koprivniški policisti ustavili 21-letnega voznika, ki je v soboto zvečer upravljal med vožnjo napihal 2,08 promila alkohola. Denarne kazni očitno ni bil sposoben plačati, zato bo moral kar v zapor.

Voznik je bil kaznovan s 15-dnevnim zaporom in 12 mesecev pogojne zaporne kazni, ob tem pa dobil še polletno prepoved upravljanja z motornimi vozili B kategorije, poroča Index.hr.

Bi odklonili alkotest? Ni pametno!

Na Hrvaškem ni več pametno odkloniti alkotest, odvzem krvi ali urina. Nove globe znašajo od 10 do 20 tisoč hrvaških kun, kar znaša do 2.700 evrov. Za drugi tak prekršek vam vozniško dovoljenje odvzamejo za pol leta, ob naslednji tovrstnih prekrških pa izrekli enoletno prepoved vožnje in šest kazenskih točk.

Za vožnjo pod vplivom alkohola od 0,5 do enega promila so kazni dvignili na od tri do pet tisoč kun (do 675 evrov), odvzem vozniškega dovoljenja za pol leta ob ponovitvi prekrška in tri kazenske točke. Za tiste, ki bi napihali še več so predpisali najvišje globe do 2.700 evrov.

Pobeg s kraja nesreče, v kateri so poškodovani ali mrtvi, je po novi ureditvi kaznovana z od 10 do 20 tisoč kun (do zdaj od tri do sedem tisoč kun), kar v evrih pomeni od 1.350 do 2.700 evrov, ali z zaporno kaznijo do 60 dni, odvzemom vozniškega leta za vsaj eno leto in šest kazenskih točk.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice