Požar je uničil gospodarsko poslopje, zaradi opeklin je poginilo več prašičev, lastnica se je med gašenjem opekla. Prihodnost na kmetiji je negotova.

V Sakušaku v občini Juršinci je včeraj okoli poldneva zagorel gospodarski objekt. Kot je poročala Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje, so gasilci PGD Grabšinski Breg, Gabrnik, Polenšak, Vitomarci in Ptuj požar sicer pogasili, iz gospodarskega objekta rešili večino živali in kmetijskih strojev, a je vseeno zgorelo približno 300 kvadratnih metrov ostrešja.

Pretresena lastnica Anica Zidarič nam je dan po požaru povedala, da je naenkrat zagledala gospodarsko poslopje v dimu in nemudoma poklicala gasilce ter odklopila elektriko. 

»Bilo je že prepozno, saj je bilo v hlevu, kjer smo imeli skupaj 14 prašičev, vse v ognju in dimu. Tri prašiče sem uspela rešiti, za druge je bilo prepozno, saj so že utrpele hude opekline. Tudi sama nisem dolgo zdržala v vročih prostorih,« je razložila Zidaričeva, ki je bila sama doma, saj je bil mož na zdravniškem pregledu. 

Vseeno ji je uspelo pred ognjem rešiti osebni avtomobil in traktor, medtem ko je bilo za prikolico že prepozno. Zidaričeva je s solznimi očmi dodala, da z negotovostjo zre v prihodnost, saj nimajo denarja, da bi gospodarsko poslopje sami obnovili. Po oceni lastnice, ki se je tudi opekla med poskusom gašenja, znaša materialna škoda okoli 500.000 evrov.

Lastnica se je med reševanjem prašičev in kmetijskih priključkov tudi opekla ...

Do požara prišlo zaradi napake na električni napeljavi

Kot je izsledke policije povzel Miran Šadl iz Policijske uprave Maribor, so možje v modrem ugotovili, da je zaradi napake na električni napeljavi zagorela slama za steljo v hlevu, od tam pa se je ogenj razširil na celotno gospodarsko poslopje. 

»Objekt, velikosti okoli 20 krat 17 metrov, je v celoti pogorel. V požaru je poginilo 10 manjših svinj in ena večja, ogenj pa je uničil tudi več raznih kmetijskih in vinogradniških priključkov,« je pojasnil Šadl in dodal, da so policisti tujo krivdo kot vzrok za požar izključili, a bodo vseeno o ugotovitvah podali poročilo pristojnemu tožilstvu. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice