Vzrok požara, ki je ponoči 12 ljudi, med njimi tudi šoloobveznega otroka, spravil na cesto, še ni jasen. Hud požar je večstanovanjski objekt uničil, k sreči pa so gasilci uspeli rešiti življenja. Reševanje nepokretnega moškega je dramatično.

Temperature so se v mrzli noči spustile na okoli -20 stopinj Celzija, zagorelo pa je okoli polnoči. Gasilci so se z ognjem bojevali vse do jutra, a stavbe pogasiti niso mogli. Dvanajst, socialno šibkih ljudi, je tako ostalo brez strehe nad glavo. Končalo pa bi se lahko še veliko bolj tragično.

Stanovalko zbudilo zvonjenje in vzkliki

Ena izmed stanovalk Marija Škrinjar pripoveduje, da jo je tik pred polnočjo zbudilo glasno zvonjenje in vzkliki: »Hitro ven, hitro ven, gorimo!« Pograbila je torbico in stekla na dvorišče. Ko so gasilci prihiteli iz le nekaj metrov oddaljenega gasilskega doma, so ognjeni zublji že zajeli vso ostrešje. V stavbi, ki jo domačini poznajo pod imenom Marof, pa so bili še vedno ujeti ljudje.

Požar uničil stavbo.

Dramatično reševanje nepokretnega moškega

V stavbi so ostali še trije ljudje, od tega en nepokreten moški, ki je ležal v postelji. Gasilec PGD Velika Nedelja Anej Puklavec pripoveduje, kako malo je manjkalo do tragedije:

»Ko smo vstopili v objekt, nam je točno pred vrati tistega nepokretnega gospoda in njegove strehe padel strop na tla,« pravi Anej Puklavec. Gasilcem ni preostalo drugega, kot da so nepokretnega moškega reševali skozi okno. Pri tem so si pomagali z nosili in vrvmi.

Gasilci šokirani, voda sproti zmrzovala

Človeška življenja so k sreči rešili, za stavbo pa pomoči več ni bilo. Gasilci, ki so na kraj požara prihiteli iz vse bližnje okolice pravijo, da takega požara še niso videli. Ognjeni zublji so se videli iz precejšnje razdalje, razsežnost požara pa je šokirala tudi še tako izkušene gasilce.

Z ognjem so se bojevali vse do zgodnjih jutranjih ur, noč pa je bila tako mrzla, da je ob gašenju voda sproti zmrzovala. Zjutraj so gasilci na prizorišču požara izmerili celo -22 stopinj Celzija.

Zakaj je zagorelo?

Na lesenih tramovih, kjer je ponoči divjal požar, so danes ledene sveče. Uničenih in zdaj že v ledenem oklepu je sedem stanovanj. Brez strehe nad glavo je ostalo dvanajst ljudi. Zakaj je zagorelo še vedo ne vedo.

»Baje naj bi bil nekje dimnik v zidu počen. To je pa vse leseno … Možno, da je to,« ugiba stanovalka Marija.

Je bil kriv dimnik?

Stavba bi se lahko sesedla, občina bo pomagala

Nekateri v stavbi, ki je po požaru izjemno nevarna in bi se lahko sesedla, iščejo še tisto nekaj pohištva, ki ga ogenj ni požrl. V stavbi bivati ne morejo več, dom pa si bodo morali poiskati drugje. Gre za socialno šibke ljudi, med njimi tudi šoloobvezni otrok, ki si začasen dom iščejo pri sorodnikih in drugih dobrih ljudeh.

Občina s Centrom za socialno delo že išče rešitve, k akciji pa so pozvali tudi v društvu Humanitarček. Stavba je v lasti križniškega reda, ki denarja za obnovo nima, stanovalci pa so plačevali nizko najemnino. Hiša zaradi tega niti ni bila zavarovana, zato si lastniki ne morejo obetati odškodnine za škodo.

»Občina mora pristopiti in pomagati. S Centrom za socialno delo bomo že jutri imeli sestanek. Stanovalcem bomo poiskali nadomestna stanovanja. Zaenkrat razpolagamo s tremi stanovanji, kamor stanovalce lahko že namestimo,« je povedal župan Občine Ormož Alojz Sok.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice