Rezultat velike žetve in spektakularnega odvoza konoplje s policijskim helikopterjem je kar 2650 sadik konoplje, visokih med 80 in 110 centimetrov.
Pomurski policisti so predstavili podrobnosti akcije žetve konoplje ob naselju Benica, ki so jo več dni odvažali kar s helikopterjem.

Spomnimo, pomurski policisti so v ponedeljek ob naselju Benica, na otoku, ki ga je ustvarila reka Mura, tik ob slovensko-hrvaški meji poželi večjo količino konoplje. Konoplje je bilo toliko, da so jo spravljali v 'jumbo' vreče in jo odvažali kar s traktorjem.

V rokah policije naj bi bili trije moški, srednjih let. Šlo naj bi za Štajerce, ki pa so delovali iz stanovanja v Prekmurju. Policija naj bi v hišni preiskavi našla predmete, ki so jih uporabljali pri gojenju konoplje na skrivni lokaciji.

URADNO POJASNILO POLICIJE:

Osumljeni stari znanci policije

Do informacije, da se izven naselja Benica nahaja večji nasad prepovedane droge, so prišli lendavski policisti, nato so sledile zasede s strani policistov in kriminalistov Policijske uprave Murska Sobota. Osumljence so tako zasačili med zasedo, 3. avgusta v popoldanskem času, ko so ti prišli na območje nasada.

Gre za slovenske državljane, stare med 40 in 48 let, ki so v preteklosti že bili obravnavani zaradi podobnih kaznivih dejanj. Nadaljnja preiskava pa bo, po besedah Dejava Ravša, vodje oddelka za organizirano kriminaliteto, verjetno pokazala, da je v ozadju večja kriminalna združba.

Zoper osumljene P. K., D. K. in G. K. je bila 5. avgusta vložena kazenska ovadba, s katero so bili vsi trije privedeni k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti zaradi suma storitve kaznivega dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami.

Osumljeni bi naj kaznivo dejanje storili s tem, da so neupravičeno proizvajali oziroma gojili prepovedano drogo konopljo ob rokavu reke Mure za naseljem Benica.

Ob ogledu kraja kaznivega dejanja so policisti ugotovili, da je bilo posajenih in nato zaseženih 2650 sadik konoplje.

Vsi trije osumljeni so bili 5. avgusta zaslišani pred preiskovalnim sodnikom, po predlogu tožilstva je preiskovalni sodnik zoper vse tri osumljene odredil pripor do enega meseca.

Največji zaseg v zadnjih letih

Policistom so zaradi oteženega dostopa, saj je bilo potrebno prestopiti rokav reke Mure, na pomoč priskočili policisti Letalske policijske enote. Gre sicer za območje, ki je v večinski lasti države. Rastline so policisti poželi in s pomočjo helikopterja pripeljali na kopno ter v skladu z navodili stroke, odpeljali na sušenje, zavarovanje in kasneje v hrambo.

Preliminarni test rastlin je potrdil, da gre za prepovedano drogo konopljo, ki je bila skrbno negovana, gnojena, prostor, kjer je bila posajena, pa skrbno pripravljen za ta namen, je dejal Ravš.

Policist ocenjujejo, da bi osumljenci, glede na količino in kako so bile negovane, pridelali najmanj 600 kilogramov zelo kakovostne droge marihuana, gre za posušene vršičke konoplje, s tržno vrednostjo okoli dva milijona evrov.

Na območju Policijske uprave Murska Sobota so letos obravnavali pet zunanjih nasadov in dva prirejena prostora za gojenje teh rastlin. Količinsko gre sicer za največji zaseg prepovedane droge v Pomurju v zadnjih letih.

Prizori nasada konoplje, ki so jo stari znanci policije ustvarili na zaraščenem otoku sredi Mure, domačine šokirajo.
Tri moške, stare med 40 in 48 let, so prijeli 3. avgusta v popoldanskem času po dlje trajajoči zasedi. Odvzeli so jim prostost in vozilo, s katerim so se pripeljali.
Glede trojice v priporu policija razkriva zgolj, da gre za državljane Slovenije, potrdili pa so še, da so opravili eno hišno preiskavo.
Zdaj bo konoplja šla v uničenje. A še prej je može v modrem čakalo garaško delo - žetev konoplje in odvoz s helikopterjem iz zaraščenega, težko dostopnega močvirnatega območja.
Dostop je bil celo tako otežen, da so policisti kolege brez opreme nosili štuporamo do nasada.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice