unijsko neurje je pustilo veliko škodo v gospodarstvu. Ocenjena škoda znaša 1,7 milijona evrov.

V junijskem neurju, ki je najbolj prizadelo Črnomelj, je na stroji in opremi nastalo za 702.200 evrov škode, na zalogah za 141.260 evrov, zaradi izpada prihodka pa je škoda ocenjena na skoraj 872.000 evrov, poroča STA.

Ali gre za naravno nesrečo?

Gospodarsko ministrstvo je oceno škode, ki jo je prijavilo 36 oškodovancev, že posredovalo Upravi RS za zaščito in reševanje. Če bo vlada razglasila junijsko neurje s točo za naravno nesrečo in bo finančno ministrstvo zagotovilo sredstva za odpravo posledic škode, bo ministrstvo pripravilo program odprave posledic škode v gospodarstvu in pozvalo oškodovance, da predložijo dokazila. Oškodovanci prihajajo iz občin Črnomelj, Veržej, Ljutomer, Križevci, Beltinci, Apače, Ormož in Ivančna Gorica.

Med najbolj znanimi gospodarskimi »žrtvami« neurja so bila večja podjetja v črnomaljski poslovni coni, kjer imajo obrate družbe Akrapovič, Polycom in Livar, še dodaja STA.

Prizadeta predvsem vzhodni in jugovzhodni del Slovenije

Neurje z močnim dežjem, viharnimi sunki vetra in ponekod točo je prizadelo predvsem jugovzhodni in vzhodni del Slovenije, območje od Bele krajine preko Posavja, Kozjanskega in Podravja do Prlekije. Takrat je meteorna voda zalivala objekte, veter pa je odkrival strehe.

Najhujše je bilo na območju Črnomlja, kjer je klestila toča velikosti teniške žogice. Tako je črnomaljska občina prejela več kot 1500 vlog za prijavo škode na stavbah.

Dosedanja ocena tamkajšnje škode presega 20 milijonov evrov, njen končni znesek pa bo znan predvidoma konec julija, poroča STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice