V Miklavžu na Dravskem polju je minuli teden zaznamovala prava filmska ugrabitev. 26-letni Hrvat je 22-letnici z avtomobilom zaprl pot in jo s pištolo, uperjeno proti njej, prisilil, da je odpeljala s parkirišča.

26-letni Hrvat je mladenko po ugrabitvi spolno zlorabil, šele nato jo je izpustil in se odpeljal z njenim avtomobilom. Le dva dni pred tem je na podoben način prav tako izvedel rop, le da takrat 36-letne žrtve ni ugrabil.

Mariborski možje v modrem so 26-letnega Hrvata z začasnim prebivališčem v Mariboru, že prijeli. Toda občutek varnosti se je med občankami in občani Maribora zaradi zadnjih dogodkov vseeno zmanjšal, izvemo na ulici.

»Malo se boji,« priznava mimoidoče Mariborčanka, ki v rokah stiska denarnico. »Ker nikoli ne veš, kje te kdo čaka. Predvsem pa ponoči,« dodaja druga mimoidoča. Naslednja Mariborčanka, ki jo srečamo, pa pristavi: »Sama nikoli ne hodimo po osmi uri.«

Spet drugi menijo, da gre za izjemo: »Menim, da se to ne bo nadaljevalo. Da bi zdaj to bilo masovno, tega me ni najbolj strah.« A nekatere ženske ostajajo previdne: »Se bomo malo ojačali s kakšnim razpršilcem ali kaj takega, da ne bomo v nevarnosti.«

Odziv Mestne občine Maribor: 

»Statistični podatki so edini relevantni pokazatelj dejanskega stanja, čeprav je lahko občutek varnosti med ljudmi zelo različen. Iz statističnih podatkov, ki smo jih pred kratkim pridobili od policije, ugotavljamo, da se je število fizičnih napadov na ljudi, pa tudi število kaznivih dejanj zoper življenje in telo, v prvi polovici leta 2019 v primerjavi z letoma 2017 in 2018 nekoliko povečalo, vendar le  pri lažjih tovrstnih kaznivih dejanjih. Pri hujših kaznivih dejanj se trend ni spremenil, najhujša pa so celo v upadu.
 
Pri rednem sodelovanju policije in MOM ugotavljamo, da policija varnostne trende v mestu Maribor obvladuje. Sklenemo torej lahko, da je Maribor varno mesto.
 
Ne glede na to pa si bo vodstvo občine, skupaj s strokovnimi službami, prizadevalo, da takšno tudi ostane in da se bosta povečala tudi občutek in zavedanje te varnosti.«

Preiskovalci sicer 26-letnika poleg dveh ropov sumijo tudi, da je s pomočjo dveh sostorilcev v avgustu sredi Maribora ugrabil 37-letnika.

Med policijskim pridržanjem so namreč pri osumljencu opravili hišno preiskavo, v kateri je bilo zaseženih več dokaznih predmetov, ki potrjujejo njegovo udeležbo v opisanih kaznivih dejanjih. 

Mnenja o tem, ali bi morala policija zaradi zadnjih dogodkov poostriti nadzor, so na mariborskih ulicah deljena. »Nikoli ni odveč. Da nas policija čuva in poskrbi za nas, kolikor je možno. Tako da, če bi bilo kaj več, bi bilo dobrodošlo,« nam zaupa Mariborčanka, medtem ko druga meni: »Ne zdi se mi, da bi morali poostriti nadzor, ker se mi zdi, da bi bilo to prepuščanje strahu in kadar se prepuščamo strahu, to ni nič dobrega v tem.«

Mariborski policisti sumijo, da je žrtev 26-letnega Hrvata še več, zato pozivajo žrtve kaznivih dejanj, naj o tem obvestijo policijo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice