Kljub jesenskim počitnicam se bodo nadaljevala nekatera odmevna sojenja.

Na sodiščih je za teden jesenskih počitnic razpisanih nekoliko manj obravnav kot sicer, vseeno pa zanimivejših sojenj ne bo manjkalo.

Na Ptuju nadaljevanje sojenja za umor zunajzakonske partnerice in njenih staršev

Na ptujskem sodišču bodo v ponedeljek z zaslišanjem obtoženčeve matere in še ene od vabljenih prič nadaljevali sojenje Silvu Drevenšku, ki mu tožilstvo očita umor zunajzakonske partnerice in njenih staršev na lanski božični večer v Gerečji vasi pri Ptuju. Drevenšek na predobravnavnem naroku krivde ni priznal, do zdaj pa se tudi ni želel zagovarjati.

Izvedenec psihiatrije Matej Kravos je obtoženemu na zadnjem naroku pripisal narcistično osebnostno motnjo, ne pa tudi kakšne hujše duševne motnje, ki bi v času dejanja povzročila izgubo stika z resničnostjo. V nadaljevanju sojenja sodišče pričakuje še mnenje kliničnega psihologa.

Bo Walter Wolf tokrat prišel na sodišče?

Mariborsko okrožno sodišče je za četrtek znova razpisalo narok za začetek sojenja v Kanadi živečemu poslovnežu slovenskih korenin Walterju Wolfu, ki ga specializirano državno tožilstvo bremeni pranja denarja.

Na predobravnavnem naroku oktobra 2018 se je izrekel za nedolžnega, celoten postopek pa označil za velik konstrukt. Vse od takrat ga je sodišče večkrat zaman vabilo na začetek sojenja, saj je obramba v prošnjah za preložitev narokov navajala poslabšanje zdravstvenega stanja obdolženega. Ali se bo tokrat odzval pozivu sodišča, ni znano.

Tožilstvo Wolfu očita oškodovanje v višini nekaj več kot treh milijonov evrov, zadeva pa se navezuje na denar, ki naj bi bil pridobljen v okviru poslov s Patrio.

Obramba sicer vse od vložitve obtožnice trdi, da slovensko sodišče ne more biti pristojno za sojenje, saj da Wolf ni slovenski državljan, pa tudi očitano kaznivo dejanje naj ne bi bilo storjeno v Sloveniji.

Luka mesec toži kolumnista Boštjana M. Turka

Na Okrajnem sodišču v Ljubljani bo v torek steklo sojenje v odškodninski tožbi, s katero koordinator stranke Levica Luka Mesec od kolumnista Reporterja Boštjana M. Turka zahteva 10.000 evrov odškodnine in opravičilo.

Mesca je zmotil Turkov zapis v reviji Reporter kmalu po oblikovanju vlade Marjana Šarca leta 2018, da ima Mesec »ambicije kot Adolf Hitler«.

Zapisal je tudi, da je »Slovenija le nekaj korakov stran od noči dolgih nožev, ko bodo rjavosrajčni mesečniki (oblačijo se v kombinacije uniform, ki spominjajo tako na naciste kot kitajsko kulturno revolucijo) začeli odstranjevati nasprotnike. Ni vprašanje, ali se bo to zgodilo, ampak kdaj.«

Mesec je na spletni strani stranke zapisal, da je tožbo vložil, ker se takih primerjav ne dela. Prvič, ker to uniči možnost vsakršne demokratične razprave, in drugič, »ker izenačevanje vsakega pojava, ki ti ni všeč, z nacizmom, holokavstom, Hitlerjem, popolnoma izniči pomen teh pojmov«.

Turk pa je na Twitterju zapisal, da Mesec od njega terja 10.000 evrov, kar je »nenavadno za nekoga, ki se sklicuje na družbo brez razredov in brez denarja«.

V Celju začenjajo sojenje Gregorju Ducmanu zaradi suma umora matere

Na Okrožnem sodišču v Celju bo v sredo potekal predobravnavani narok za 36-letnega Gregorja Ducmana, ki ga obtožnica bremeni suma umora matere na zahrbten ali grozovit način in poskusa umora očeta marca letos v Zalogu pri Šempetru.

Po do zdaj zbranih obvestilih je 36-letnik, ki sicer ni živel skupaj s starši, noč pred umorom prespal pri njima ter v jutranjih urah iz za zdaj še iz neznanega razloga do smrti zabodel mamo ter z nožem poškodoval očeta.

Mati je na kraju dogodka zaradi poškodb umrla, očeta so z reševalnim vozilom odpeljali v bolnišnico, kjer je ostal na zdravljenju, vendar ni bil v življenjski nevarnosti.

Osumljenec je po tragičnem dejanju pobegnil s kraja dogodka. Kmalu zatem so ga policisti izsledili v bližini in mu odvzeli prostost. Preiskovalni sodnik mu je po zaslišanju zaradi ponovitvene nevarnostni odredil pripor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice