Ste se kdaj vprašali, koliko policijskih vozil je letno udeleženih v prometnih nesrečah?

Tudi policijska vozila so del prometa in niso nedotakljiva. Vsake toliko časa v medijih ali na družbenih omrežjih zaokrožijo fotografije nesreče, v katerih so udeležena policijska vozila. Koliko je prometnih nesreč z udeležbo policijskega vozila?

Nazadnje je odmeval primer prometne nesreče policijskega vozila na nujni interventni vožnji s prižganimi modrimi lučmi in sireno, v katero se je zaletel 70-letni voznik. Zgodilo se je v Novi Gorici. 

Podobne primere pomnimo tudi v štajerski prestolnici. 29. januarja lani je voznik osebnega avtomobila v semaforiziranem križišču na Ptujski cesti izsilil prednost policijskemu vozilu. Povzročitelj nesreče se je lahko poškodoval, policista v službenem vozilu pa nista utrpela poškodb.

Koliko policijskih vozil je bilo v lanskem letu in leta 2018 udeleženo v prometnih nesrečah, smo preverili na Generalni policijski upravi.  

Kot odgovarjajo na vprašanja Mariborinfo, so na območju celotne Slovenije lani zabeležili 898 škodnih dogodkov s policijskimi vozili, v letu 2018 pa je bilo tovrstnih dogodkov nekoliko manj, in sicer 836. 

V letu 2018 je imela Policijska uprava Maribor 120 tovrstnih nesreč, v letu 2019 pa 127. Na območju Policijske uprave Celje so v lanskem letu zabeležili 104 škodne dogodke s policijskimi vozili, v letu 2019 pa 138.

Po besedah mož v modrem gre v večini primerov za dogodke z materialno škodo, kot so na primer poškodbe vetrobranskega stekla, ki nastane med vožnjo zaradi udarcev manjših kamnov, praske na parkiriščih, poškodovana pločevina, odpadli okrasni pokrovi koles in poškodbe pnevmatik.

»Večinoma gre za škodne primere z materialno škodo,« zatrjujejo na policiji, a so zadržani glede konkretnih podatkov, koliko je bilo zgolj prometnih nesreč z udeležbo policijskega vozila. Tega odgovore namreč nismo dobili. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice