Prvi dan maratona nadzora hitrosti je mimo. Policisti so včeraj v 12-urnem nadzoru, ki je potekal na območju štirih policijskih uprav, ugotovili 527 prekoračitev hitrosti.

Dan je minil z zgolj eno hujšo prometno nesrečo, poškodovani pa ni življenjsko ogrožen, so sporočili možje v modrem, ki pravijo, da so zadovoljni, da večina voznikov spoštuje omejitve in vozi odgovorno.

Na območju Policijske uprave Maribor so včeraj, med 6. in 18. uro ugotovili 145 prekoračitev hitrosti, od tega 113 kršitev v naselju, kjer je problematika hitrosti največja, devet kršitev izven naselja in 23 kršitev na avtocestah oziroma hitri cesti.

Zaradi prekoračitev hitrosti so 141 kršiteljem izrekli globo, zoper enege kršitelja bodo podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče, tri kršitelje pa so opozorili, dodajajo na Policijski upravi Maribor.

»Vseeno pa se najdejo takšni, ki z visokimi prekoračitvami resno ogrožajo svojo varnost in varnost drugih udeležencev. Zato znova pozivamo: Vozite previdno, le skupaj lahko poskrbimo, da bodo naše ceste varne za vse,« opozarjajo.

Rezultat 12-urnega nadzora na štirih upravah je 527 kršitev

Poostren nadzor so včeraj izvajali policisti štirih od osmih policijskih uprav, in sicer policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Maribor, na ostalih policijskih upravah pa so se policisti nadzoru pridružili ob rednem delu.

Od 527 ugotovljenih prekoračitev hitrosti so jih obravnavali:

  • 55 na cestah izven naselja,
  • 180 na avtocestah in hitrih cestah,
  • 292 v naseljih.

Policisti so 317 voznikov obravnavali na kraju, 210 lastnikom vozil pa bodo poslana obvestila o kršitvi oziroma plačilni nalogi.

Večina vozi odgovorno, izstopajo pa posamezniki z visokimi prekoračitvami

Kljub temu da je večina voznikov prilagodila hitrost, in so vozili v skladu z omejitvami, še vedno izstopajo posamezniki:

  • voznik je v naselju, kjer je omejitev hitrosti 50 kilometrov na uro, vozil s hitrostjo 95 kilometrov na uro,
  • na avtocesti je voznik vozil s hitrostjo 189 kilometrov na uro,
  • na delu avtoceste, kjer je omejitev hitrosti 110 kilometrov na uro, je voznik vozil 163 kilometrov na uro,
  • na hitri cesti, kjer je omejitev hitrosti 80 kilometrov na uro, je voznik vozil s hitrostjo 141 kilometrov na uro,
  • obravnavali so voznika, ki je v naselju prekoračil hitrost, v nadaljevanju pa je bilo z indikatorjem alkohola ugotovljeno, da je vozil pod vplivom alkohola (rezultat 0,97 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka).

Rezultati nekoliko slabši kot pred leti

V letu 2019, ko je maraton nadzora hitrosti potekal na vseh policijskih upravah hkrati, je bilo ugotovljenih 862 kršitev, medtem ko so letos v prvem dnevu - ko je poostren nadzor potekal le na štirih policijskih upravah - ugotovili 527 kršitev: »Zato voznike ponovno pozivamo, naj vožnjo prilagodijo omejitvam hitrosti in razmeram na cestah, da bomo ob koncu današnjega dne lahko vsi zadovoljno ugotovili, da je bilo kršitev, povezanih s prekoračitvijo hitrosti, manj kot pretekla leta.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice