Na preiskave zoper zdravstveno uslužbenko v UKC Maribor so se odzvali tudi v mariborskem kliničnem centru. Ta je ponarejene recepte unovčevala v lekarnah na območju Ptuja, Hoč in Maribora.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so v petek na podlagi sodnih odredb opravili šest hišnih preiskav v zasebnih in poslovnih prostorih na več naslovih na območju Maribora, in tudi osebnih avtomobilov. Iskali so dokaze o storitvi več kaznivih dejanj goljufije. Pridržali so medicinsko sestro, zaposleno v UKC Maribor, ki je v daljšem obdobju v imenu zdravnikov izdajala recepte za določena zdravila, in njenega pomagača. Pridržanje so zaradi prenehanja razlogov obema odpravili že v petek. Predkazenski postopek pa policija ob usmeritvah Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru nadaljuje

Zdravstvena uslužbenka naj bi v obdobju med 2017 in 2019 skupno ponaredila več kot 200 zelenih receptov na svoje ime in na ime soosumljenega, je danes pojasnil namestnik vodje mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl

Na podlagi tako ponarejenih zelenih receptov je bilo v več lekarnah dvignjenih več zdravil Sanval, Zaldiar, Lexaurin in Doreta. Preiskava še poteka, kriminalisti pa sumijo, da sta osumljena zdravila tudi preprodajala in ob tem izvršila še druga kazniva dejanja.

V dveh letih zlorabila podpise vsaj 20 zdravnikov

»UKC Maribor je bil prejšnji ponedeljek obveščen o sumu zlorabe pisanja receptov oziroma podpisovanja receptov s strani ene naših uslužbenk,« je pojasnil predstojnik Urgentnega centra Roman Košir. Zlorabe so se dogajale v Enoti za bolezni, ki je v pristojnosti Zdravstvenega doma Maribor, v obdobju zadnjih dveh let.

Košir je zgodbo raziskal z zlorabljenimi zdravniki, ki naj bi jih bilo vsaj dvajset. Ti so potrdili, da receptov niso napisali in da ti niso njihovi. Tako so diplomirano medicinsko sestro, ki svoje delo opravlja v Urgentnem centru prijavili na policijo in zoper njo uvedli postopek izredne odpovedi.

»Zaradi tesnega sodelovanja s kriminalisti, da so imeli nekaj dni za pripravo za pravilni postopek hišne preiskave, tega nismo storili takoj. V petek so izvedli doma hišno preiskavo, tako od osumljencev ni bilo možno prikrivanje. Nato so prišli k nam in smo izvedli postopek izredne odpovedi,« je še pojasnil predstojnik urgentnega centra.

Kako je prišlo do zlorab in odkritja?

Zaradi samega procesa dela imajo sicer zdravniki in tudi sestre dostop do štampiljk, tako lahko pride do zlorab v vsakem trenutku. Medicinska sestra je izvedla krajo štampiljke in poneverbo podpisa. Da je nekaj narobe, je po besedah Koširja odkrila ena izmed farmacevtk v eni izmed lekarn v okolici Maribora.

»Uslužbenka je šla z enim izmed teh ponarejenih receptov v eno izmed lekarn blizu Maribora. Tista farmacevtka je poznala pisavo in podpis zdravnice in ker je vedela, da to ni njeno, je na listi izdanih zdravil te zdravnice opazila izjemno velike količine teh pomirjeval,« pojasnjuje ozadje odkritja zlorab.

Farmacevtka je nato obvestila zdravnico, ta pa naprej nadrejene v Zdravstvenem domu Maribor, kjer je bila zaposlena. V nadaljevanju je vodstvo zdravstvenega doma sodelovala z vodstvom UKC Maribor in policijo.

Pomirjevala za nespečnost, ki se zlorablja kot dodatek trdim drogam

Centralne lekarne imajo sicer nadzorne mehanizme, koliko določenih zdravil izdajo, druge ne, še pojasnjuje Košir. Kolikor je uspel videti seznam za mesec in pol nazaj, je šlo predvsem za tri zdravila, v več kot 99 odstotkih za pomirjevala za nespečnost.

»To zdravilo se zlorablja na črnem trgu kot dodatek trdim drogam. Ena tableta pa ima na njem vrednost od enega do treh evrov,« je še povedal in ugibal, da gre po vsej verjetnosti za finančni motiv, morda pa tudi odvisnost.

Medicinska sestra je trenutno v postopku izredne odpovedi, v času postopka pa ima prepoved opravljanja dela.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice