Vir: Dars
Posledice včerajšnje nesreče na štajerski avtocesti so odstranjevali od 6. ure zjutraj do poznih večernih ur. Zakaj je Dars potreboval več kot 12 ur za odstranitev prevrnjenega tovornjaka?

Včerajšnja prometna nesreča, v kateri sta bila udeležena osebno in tovorno vozilo, je za več kot 12 ur popolnoma ohromila štajersko avtocesto. 

Zaradi nejevolje številnih voznikov se je odzval Dars, ki pojasnjuje, da se je zapletlo, ker je tovorno vozilo prevažalo živilski tovor. Voznik slovaškega tovornjaka je prevažal zamrznjeno meso, za odvoz katerega je morala poskrbeti sanitarna inšpekcija oziroma njen pogodbeni izvajalec. 

Kot pravijo na Darsu, njihova družba vse postopke odvažanja tovornih vozil, udeleženih v prometnih nesrečah, izpeljuje po navodilih in dogovoru s policijo.

»Tako je bilo tudi v primeru včerajšnje nesreče tovornega vozila na štajerski avtocesti, kjer je zaradi živilskega tovora policija odredila, da bo za odvoz tovora s kraja nesreče poskrbela sanitarna inšpekcija oziroma njen pogodbeni izvajalec,« so zapisali. 

Vir: Dars

Kaj se je dogajalo?

Včeraj ob 5.43 je na odseku štajerske avtoceste med Blagovico in predorom Podmilj v smeri Maribora osebno vozilo znamke BMW z romunskimi registrskimi označbami trčilo v levo varnostno ograjo ter obstalo na voznem in prehitevalnem pasu.

Tovorno vozilo s slovaškimi registrskimi označbami se je pri izogibanju trčenju z osebnim vozilom prevrnilo, trčilo v desno varnostno ograjo in se prevrnilo na bok.

Dars je, kot so zapisali, kmalu po prometni nesreči obvestil vse službe sistema za zaščito in reševanje, začel z obveščanjem uporabnikov innaročil pogodbenega izvajalca avtovleke za odstranitev obeh vozil. »Ko so gasilci in policisti izvedli vse nujne postopke za zavarovanje kraja prometne nesreče in dokazov, smo se lotili reševanja ujetih vozil v zapori,« so dodali. 

Ob 6.50 je na kraj prometne nesreče prispel Darsov pogodbeni izvajalec avtovleke, ki pa je lahko odpeljal le osebno vozilo, saj so s strani policije dobili odredbo, da bo zaradi živilskega tovora na tovornjaku za odvoz tovora poskrbela sanitarna inšpekcija. 

Ob 8.44 je Dars prejel informacijo, da je inšpekcija za odvoz in uničenje mesa pooblastila podjetje Koto.

Vir: Dars

Med 11. in 14. uro je sledil pretovor in odvoz mesa, ki so ga opravila tri tovorna vozila podjetja Koto. V tem času se je Dars s Policijo dogovoril, da odo takoj po končanem odvozu odprli en prometni pas, da bi čim hitreje sprostili promet po štajerski avtocesti. 

Kot poudarjajo v Darsu, tovornega vozila ni bilo mogoče premakniti, da bi lahko sprostili dva pasova. Ob 14.05 so tako odprli prehitevalni pas, odstranitev tovornega vozila pa so preložili na nočni čas, ko je na avtocesti manj prometa. 

Ob 21.45 so znova zaprli avtocesto, dvignili in odpeljali tovorno vozilo ter začasno sanirali varnostno ograjo. Odsek Blagovica–Trojane je bil ponovno odprt ob 23.30.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice