Znane so nove podrobnosti o primeru spolne zlorabe, ki je v minulih dneh pretresel Pomurje.

Kot smo poročali, so na Okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti v času po božično-novoletnih praznikih obravnavali primer spolne zlorabe mladoletne osebe. Po njihovih pojasnilih se je dogodek zgodil v Murski Soboti, storilec in žrtev pa sta bila v sorodu. 

Storilec, 23-letni moški naj bi spolno zlorabil svojo 13-letno nečakinjo. Trenutno je v kazenskem postopku zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, in v priporu. Zoper njega je bila vložena zahteva za preiskavo, po zaključku katere bo tožilec sprejel odločitev, ali bo vložil obtožnico oziroma odstopil od kazenskega pregona.

V Policijski upravi Murska Sobota so že potrdili, da so kriminalisti prejšnji teden k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Murski Soboti privedli osebo, ki je utemeljeno osumljena storitve kaznivega dejanja s poglavja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost.

Kot so nam danes sporočili iz Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti, pa naj bi storilec isto žrtev spolno zlorabil že pred petimi leti. To torej pomeni, da je storilec ob izvršitvi kaznivega dejanja štel 18, žrtev pa le osem let. 

V tožilstvu sicer pojasnjujejo tudi, da je pripor zoper 23-letnika bil odrejen zaradi ponovitvene nevarnosti, po 3. točki prvega odstavka 201. člena ZKP.

Za omenjeno kaznivo dejanje je zagroženih od treh do osmih let zapora.

Kako ravnati v primeru zlorabe?

S tovrstnimi primeri se ukvarjajo tudi na Centru za socialno delo, kjer pravijo, da gre za občutljive zgodbe.

»Velikokrat gre za težke, občutljive zgodbe in naša naloga je, da tako tudi postopamo. Gre namreč za ljudi, ki so v hudi stiski. Naša primarna naloga je, da nudimo vso možno podporo, predvsem jim lahko svetujemo. Prvo kot prvo pa jim povemo, da če tega še niso naredili, naj zadevo čimprej prijavijo policiji,« nam je povedala Danijela Cug, pomočnica direktorja Centra za socialno delo Pomurja iz enote Murska Sobota.

Velikokrat žrtev doma ne upa povedati, kaj se ji je zgodilo, prav tako posledično ne pride do prijave organom pregona.

»V teh primerih se seveda poskušamo z njimi pogovoriti in jih spodbuditi, da to vendarle storijo, saj je to prava pot. Brez drugih organov, ki imajo pristojnosti ravnanja za tovrstna dejanja, ne moremo zagotoviti celovite pomoči. Brez sodelovanja med institucijami ne gre. Tako kot sem dejala že prej, moramo priti do tega, da se zadeva prijavi policiji«.

Kako naj torej starši postopajo v primeru, ko je bil njihov otrok žrtev spolne zlorabe?

»Naj poskušajo izvedeti čim več. V kolikor se oglasijo pri nas, to pomeni, da določena stiska obstaja. Pot je ponovno takšna, kot poudarjamo že cel čas, da se zadevo prijavi policiji. Mi ponujamo vso podporo, oseba mora začutiti, da nam lahko zaupa. Teh stvari ne smejo držati v sebi, potrebno je vse stvari, ki so se zgodile, povedati takšne kot so. Pa naj je resnica še tako boleča«. 

Osebi, ki pride k njim na pogovor, najprej zagotovijo varen prostor za pogovor.

»Nato se ji posvetimo in se poskušamo pogovoriti o vsem, recimo kolikokrat se je zgodilo in podobno. Oseba nam mora povedati svojo zgodbo, da ji lahko nudo vso podporo. Poleg naše pomoči, pa nudimo tudi pomoč izven centra. Bodisi v sklopu zdravstvenih storitev, bodisi v obliki psihoterapevtske pomoči«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice