To sta o požaru na območju centra za ravnanje z odpadki družbe Saubermacher povedala lenarški župan in namestnik poveljnika Gasilske zveze Lenart.

Včeraj ob 17.38 je v industrijskem objektu podjetja Saubermacher v Lenartu zagorelo na zunanji deponiji mešanih odpadkov na površini okoli 300 kvadratnih metrov.

Iz Policijske uprave Maribor so sporočili, da so zagoreli mešani  odpadki v obsegu okoli 50 krat 50 metrov in višine od štirih do osmih metrov.

Policisti oziroma kriminalisti so danes opravili ogled kraja požara in ugotovili, da je zagorelo zaradi samovžiga mešanih odpadkov. Materialna škoda ni nastala. O svojih ugotovitvah bodo podali poročilo pristojnemu tožilstvu, so še sporočili mariborski policisti.

Jože Fras, namestnik poveljnika Gasilske zveze Lenart, je ob požaru povedal: »Včeraj smo bili okoli 17.30 ure z regijskega centra v Mariboru obveščeni, da gorijo odpadki v podjetju Saumbermacher.«

»Na intervenciji je sodelovalo osem društev iz Gasilske zveze Lenart, vse skupaj pa 109 gasilcev. Smeti smo pogasili, strojno razkopali in dodatno polili. Požar je zajel približno 300 kvadratnih metrov mešanih odpadkov. Kljub temu, da je bil včeraj prisoten kar močan veter, nam je ravno med intervencijo šel tako na roko, da nismo imeli posebnih težav. Vseeno pa smo se odločili, da na požarišču čez noč ostane požarna straža. O vzorku požara še ne moremo govoriti, saj še vedno poteka preiskava,« je še dodal Fras.

Že peti požar v letošnjem letu

Župan Lenarta Janez Kramberger je ob požaru zaskrbljeno povedal: »V letošnjem letu je to že peti požar. Imamo dve podjetji, v enem so bili trije požari, v drugem dva. Res se z zaskrbljenostjo sprašujem, kaj je to. Vsa ta podjetja imajo urejene stvari, Saumbermacher ima v primeru požara celo avtomatska javljanja preko termo kamer. Vsa ta avtomatika pokaže šele takrat, ko se požar že zgodi.«

»Mi kot lokalna skupnost moramo ljudem pojasnjevati, kaj se zgodilo, kaj to pomeni glede zdravja, narave in varnosti. Podjetja pa se enostavno zaprejo v svoje dvorišče in dajo izjavo. Menim, da se morajo stvari urediti drugače,« je še povedal Kramberger.

Kramberger še dodaja, da je »obveščen, da je pripavljena Uredba o skladiščenju nevarnih odpadkov na prostem. Mi kot lokalna skupnost bomo od teh podjetij zahtevali, da tukaj naredjo maksimalno, da do teh požarov ne bi več prihajalo.«

Župan tako pogostih požarov ne pomni

»Pet požarov v enem letu, jaz sem župan že trinajsto leto, pa se ne spomnim take statistike. Menim, da se moramo z lastniki teh podjetij in okoljskim ministrom sestati in konkretno doreči stvari. Kolikor lahko na lastne oči vidim, je podjetje Salamon zmanjšalo količine odpadkov, ker prevelika količina odpadkov zagotovo predstavlja veliko večjo požarno nevarnost. V podjetju Saumbermacher pa je teh odpadkov bistveno več, kaj je temu vzrok, ne vem. Je pa dejstvo, da odpadki nastajajo in jih je treba reševati,« še pojasnjuje Kramberger.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice