Medtem ko bodo maske preganjale zeleno zimo, se bodo policisti lotili vožnje pod vplivom alkohola.

V Spodnjem Podravju, kjer je kurentovanje še posebej prisotno, so s kurentovim skokom vstopili v predpustni čas. Fašenk se je pričel, kurenti in ostale pustne šeme pa bodo, v skladu z običaji, pričele preganjati zimo – kolikor je pač imamo.

Seveda je to čas veseljačenja, druženja ljudi in čas norčavosti. Nemalokrat je ob vsem tem prisoten tudi alkohol. Občutno prepogosto pa vozniki, ki so pili alkoholne pijače, sedejo za volan in postanejo udeleženci cestnega prometa. Tukaj pa se norčavost in šegavost zaključi. Veselje se hitro lahko spremeni v jok in žalost, posledic pa ni več mogoče popraviti.

Policisti zato svetujejo, da v primeru uživanja alkoholnih pijač raje uporabimo možnosti javnega prevoza, TAXI prevoze ali pa naj vozi kdo, ki ni užival alkohola in ima vozniško dovoljenje. Seveda so tudi taki »junaki, ki furajo v pižami«. 

Da je stanje na področju vožnje pod vplivom alkohola zaskrbljujoče, so ptujski policisti ugotavljali že minuli konec tedna, saj so:

  • v četrtek, 30. januarja 2020, ob 20.33 na Ptuju vozniku osebnega avtomobila namerili 0,72 mg/l alkohola v organizmu, 
  • v četrtek, 30. januarja 2020, ob 23. uri v Kidričevem vozniku osebnega avtomobila 0,75 mg/l, 
  • v petek 31. januarja ob 16. uri na Rajšpovi ulici na Ptuju vozniku osebnega avtomobila 0,61 mg/l, 
  • v soboto, 1. februarja ob 00.52 v Mestnem vrhu na Ptuju vozniku osebnega avtomobila 0,69 mg/l, 
  • v nedeljo, 2. februarja 2020, ob 4.38 na Ormoški cesti na Ptuju vozniku osebnega avtomobila 0,92 mg/l, 
  • v nedeljo, 2. 2. 2020, ob 1.50 na Minoritskem trgu na Ptuju voznici osebnega avtomobila 0,35 mg/l

Kot pojasnjujejo v Policijski upravi Maribor, so vozniku, ki je bil ustavljen v Kidričevem, policisti zasegli osebni avtomobil, saj je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Vsem ostalim so začasno odvzeli vozniško dovoljenje, ki so jih skupaj z obdolžilnimi predlogi poslali pristojnemu sodišču, le opisani voznici so izdali plačilni nalog, kot je predpisano. 

Na cesto brez vozniškega dovoljenja, z ukradenima registrskima tablicama

So pa minuli petek ob 12.10 uri na Mariborski cesti na Ptuju zasegli osebni avtomobil tudi vozniku iz Maribora, ki je vozil brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Na vozilu je imel nameščeni registrski tablici, ukradeni v Mariboru. Odredili so mu tudi strokovni pregled, da bi se ugotovilo, ali je vozil pod vplivom prepovedanih drog. 

Ukradeni registrski tablici so mu zasegli in jih bodo vrnili oškodovancu. V postopku so policisti ugotovili, da je voznik utemeljeno osumljen še nekaterih drugih kaznivih dejanj, zaradi česar ga bodo ovadili pristojnemu tožilstvu. 

Zaradi prometnih prekrškov pa bodo podali enotni obdolžilni predlog pristojnemu sodišču. 

Maske nad zimo, policisti nad alkohol za volanom

Policisti v tem pustnem času sicer ne bodo sedeli križem rok, še zagotavljajo v mariborski policijski upravi, temveč bodo še bolj intenzivno preverjali, ali udeleženci v cestnem prometu spoštujejo cestno prometna pravila. 

»Še posebej pozorni bomo na vožnje pod vplivom alkohola. Vozniki nas lahko pričakujejo povsod in zato naj že zaradi tega ne pričnejo z vožnjo, če so pili alkoholne pijače. Če vas v teh dneh ustavi policist, to ne bo pustna maska. Tudi ne bo preganjal zime in ne zla. Preganjal bo alkoholizirane voznike. Vse, dosledno, brez izjem. Ker zdaj že vsi vemo, da alkohol ubija,« so še zapisali v Policijski upravi Maribor.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice