Minuli konec tedna so v Mariboru našli kar dve neeksplodirani ubojni sredstvi, zaradi njiju bo potrebna največja evakuacija v Mariboru.

V soboto so na gradbišču pri nakupovalnem središču Europark in starih mariborskih zaporih, kjer gradijo trgovino Lidl, našli neeksplodirano letalsko bombo iz druge svetovne vojne

V neposredni bližini železniškega mostu med Mlinsko in Plinarniško ulico pa so včeraj popoldne odkrili še eno neeksplodirano ubojno sredstvo.

Pristojne službe so območje zavarovale, po prvih ocenah strokovnjakov namreč gre za neeksplodirani letalski bombi.

Evakuacija bo potrebna

Pristojni so sporočili, da bo evakuacija potrebna. Prvo bombo bodo deaktivirali v četrtek, 31. oktobra, drugo pa v nedeljo, 3. novembra.

Evakuacija zaradi prve najdene bombe bo potekala četrtek, 31. oktobra,  od 8. do 16. ure. Izpraznili bodo prostor v radiju 300 metrov.

V nedeljo, 3. novembra, pa je predvidena evakuacija zaradi druge bombe, najdene na železnici v Melju. Gre za večjo, 500-kilogramsko bombo, zato bo tudi potrebna večja evakuacija, to pomeni v radiju 600 metrov.  

V četrtek bodo evakuirali tudi Univerzitetni klinični center Maribor. To pomeni več kot tisoč pacientov. Prav tako bo omejen tudi dostop v bolnišnico. Prav tako po železniški progi ne bodo vozili vlaki, zaprta bo tudi linija plina. Zaprta bo tudi avtobusna postaja.

Posledice so lahko poškodovanje streh in stekla objektov, je povedal namestnik generalnega direktorja Uprave republike Slovenije za zaščito in reševanje Stanislav Lotrič.

Na gradbišču, kjer so našli bombo, zasebni investitor gradi trgovski center, ki se nahaja v neposredni bližini nekdanjih zaporov. Zapori so bili tam že v času Avstro-Ogrske. Na območju so po neuradnih navedbah v preteklosti že našli nekaj bomb, a so postopek onesposobitve izpeljali na drugi lokaciji, poroča STA.

Gradbišče je danes zavarovano z ograjo, na kraju pa so tudi policisti, tako da nihče ne more blizu.

Dokler se bombe ne bo dotikalo ali premikalo, ni nevarna. »Trenutno je situacija varna. Ubojno sredstvo je na varnem mestu,« je za STA  zatrdil Matej Zupanič.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice