Slika je simbolična (Foto: Bobo).
Na mariborskem sodišču se je v petek po razveljavljeni sodbi začelo sojenje Aljažu Verhovniku, ki je maja priznal, da je 16. januarja v Poljčanah z nožem napadel nekdanjega partnerja svoje žene in bil za poskus umora obsojen na sedem let zapora.

Tožilstva Aljažu Verhovniku doslej ni uspelo prepričati v prekvalifikacijo dejanja v poskus uboja, piše Večer.

Njegov zagovornik Igor Weindorfer se je kljub priznanju pritožil na višje sodišče, saj je menil, da prvostopenjsko sodišče ni preverilo, ali Verhovnik razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja ali poskus uboja na mah.

Višje sodnice so mu pritrdile, saj iz zapisnika o predobravnavnem naroku ne izhaja, da se je razpravljajoča sodnica Danila Dobčnik Šošterič ukvarjala z vprašanjem, kaj natančno obtoženčevo priznanje zajema, in da prvostopenjsko sodišče ni preizkušalo, na katero kaznivo dejanje se priznanje nanaša oziroma ali opis dejanskega stanja in pravna kvalifikacija ustrezata temu, kar je Verhovnik priznal.

Povod za poskus umora naj bi bil postopek za priznanje očetovstva

Obramba je ob takšni razlagi po pisanju časnika računala na to, da bo tožilstvo v ponovljenem postopku obtožnico spremenilo, a tožilka Tadeja Majcen vztraja, da je januarja v Poljčanah prišlo do poskusa umora na zahrbten način, ki da ga je Verhovnik načrtoval premišljeno.

Oškodovanca se je obtoženi po prepričanju tožilstva hotel rešiti zato, ker je proti nekdanji partnerici sprožil postopek za priznanje očetovstva, saj naj bi onemogočala stik z njuno hčerko.

Verhovnik, ki je dejanje pred meseci priznal, se je zdaj odločil, da se bo do nadaljnjega branil z molkom. Sojenje je prevzela sodnica Maša Blažeka, obramba pa bo senat poskušala prepričati v to, da je očitek o poskusu umora na zahrbten način pretiran.

V omenjenem procesu se je sicer znašla tudi njegova žena Patricija Verhovnik, ki ji tožilstvo očita pomoč pri kaznivem dejanju poskusa umora, a sama očitkov ni priznala.

Njen odvetnik pa je že v fazi predobravnavnega naroka zahteval izločitev cele vrste dokazov, a je sodišče za zdaj še nepravnomočno vse njegove zahteve zavrnilo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice