Slovenski policisti so ta mesec na mejnih prehodih odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov na prisotnost covid-19. Za ponarejanje listin tudi zaporna kazen.

Po besedah policije so številni potniki, ki so prihajali z območja Balkana, pri mejni kontroli pokazali ponarejena potrdila o izvedenem testu PCR.

Večinoma so ponarejena potrdila imeli državljani Bosne in Hercegovine in Srbije, prav tako je bilo s ponarejenimi testi odkritih nekaj državljanov Slovenije, ki so se iz tujine vračali domov.

Kaznivo dejanje ponarejanja listin

Slovenski policisti so ta mesec na mejnih prehodih odkrili večje število ponarejenih potrdil o izvedbi testov na prisotnost covid-19. Za ponarejanje listin je predvidena tudi zaporna kazen.

Ob ugotovitvi, da gre za ponarejeno listino, policisti listino zasežejo. Osebo, ki je listino želela uporabiti kot pravo, pa kazensko ovadijo. Za kaznivo dejanje ponarejanja listin je zagrožena kazen zapora do treh let.

Policisti potnike napotijo v karanteno

Osebe, ki izpolnjujejo pogoje za vstop na območje Slovenije, policisti po izvedenem postopku obravnave kaznivega dejanja napotijo tudi v 10-dnevno karanteno na domu.

Tiste tuje državljane, ki v Sloveniji nimajo prebivališča in ne morejo izkazati naslova bivanja, kjer bodo prestajale karanteno, pa se jim vstop v Slovenijo dovoli le, če so zagotovljene ustrezne nastanitvene kapacitete za izvajanje karantene.

Kaznivo dejanje prenašanja nalezljivih bolezni

Če pa se v postopku ugotovi, da je oseba, ki je predložila ponarejeno potrdilo o negativnem testu PCR, dejansko pozitivna in se je s tem želela izogniti karanteni ter povzročila obolelost drugih oseb, se takšno osebo obravnava tudi zaradi suma storitve kaznivega dejanja prenašanja nalezljivih bolezni

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice