Policisti opozarjajo, da so ta mesec skoraj vsak dan obravnavali prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi pešci.

V letošnjem novembru se je bistveno poslabšala varnost pešcev v cestnem prometu, »saj skoraj vsakodnevno obravnavamo prometne nesreče, v katerih so udeleženi pešci,« je pojasnil Edvard Cvetko, komandir Policijske postaje Ormož.

Največ nesreč zaradi slab(š)e vidnosti

V jesenskih dneh je vidljivost manjša skoraj cel dan, kajti jutra so pogosto meglena, popoldnevi pa se dokaj hitro prevesijo v mrak in večer, kar spet pomeni slabšo vidnost pešca. Prav tako so prometne nesreče s pešci zelo pogoste ob slabših voznih razmerah, kot so megla, dež, v zimskem času pa tudi sneg.

Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z udeležbo pešcev sta neupoštevanje pravil o prednosti voznikov motornih vozil na prehodih za pešce in kršitve pešcev. Pogosto to pomeni nepravilno prečkanje ceste ali neupoštevanje znakov na semaforjih.

Bodite (pre)vidni!

Policija opozarja na osnovne ukrepe, s katerimi lahko vozniki izboljšajo varnost pešcev:

- Voznik se mora prehodu za pešce približevati previdno in s takšno hitrostjo, da lahko vozilo nenadno ustavi.
- Na prehodu za pešce, na katerem promet ni urejen s semaforji ali ga ne ureja policist, morajo vozniki pešcem, ki so na prehodu ali stopajo nanj, omogočiti varno prečkanje ceste.

Pešce pa policisti opominjajo na:

- Čez cesto le na prehodu za pešce, še prej pa se je treba prepričati, če je pot varna.
- Prečkati cesto brez ustavljanja in po najkrajši poti.
- Pešec, ki hodi zunaj naselja ali v neosvetljenem naselju, kjer ni pločnika ali pešpoti, mora nositi svetilko ali kresničko (odsevnik). To naj nosi na vidnem mestu, in sicer na strani, ki je obrnjena proti vozišču.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice