Policija je na posebni novinarski konferenci predstavila podrobnosti kriminalistične preiskave v zvezi z zborovanjem Štajerska varde. Šišku grozi dolgoletna zaporna kazen.

Pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije Boštjan Lindav je uvodoma pojasnil, da pričakuje razumevanje javnosti, saj policija za strokovno opravljanje dela potrebuje čas. »Sam posnetek ni dovolj velik dokaz, da bi nekoga prijeli in izvedli hišne preiskave. Morali smo opraviti dodatna poizvedovanja, s katerimi smo lahko konkretno osebo povezali s konkretnimi kaznivimi dejanji in to z dokazi, ki omogočajo naknadno sodno preverjanje,« je še dodal pomočnik direktorja Uprave kriminalistične policije.

Policisti naj ne bi bili vpleteni

Policija je bila v zadnjih dneh dokaj skrivnostna glede omenjenega primera, a to je bilo po besedah Lindava načrtno. »Če bi pojasnjevali, kaj načrtujemo in kaj pripravljamo, bi ogrozili namen poteka samega postopka. Kriminalisti Policijske uprave Maribor in Generalne policijske uprave smo v predkazenskem postopku izvajali različne aktivnosti. Preiskava je bila usmerjena v več oseb, z današnjimi dejanji pa se del predkazenskega postopka zaključuje. Vsekakor pa nas čaka še nadaljnje zbiranje in preverjanje podatkov,« je pojasnil Lindav.

Ta se je dotaknil tudi govoric, da so pri delovanju Štajerske varde vključeni tudi policisti. »V policiji ne razpolagamo s podatki o vpletenosti policistov v zadevo, vseeno pa poteka tudi notranjevarnostni postopek,« je potrdil in dodal, da bodo v primeru udeležbe policistov ustrezno ukrepali.

Zborovanje na travniku v Janhovi

Prvi mož mariborskih kriminalistov Robert Munda je potrdil, da so mariborski policisti minuli vikend zaznali sume kaznivih dejanj zoper demokratično ureditev Republike Slovenije. V okviru operativnega dela so tako zaznali tudi posedovanje nedovoljenega orožja. Osebi iz Maribora, gre za Andreja Šiška, pa očitajo aktivno sodelovanje in organizacijo omenjenega zborovanja.

Samo zborovanje je potekalo v soboto, 1. septembra, med 11. in 14. uro, v naravi na travniku in gozdu v neposredni bližini hiše v naselju Janhova.

Dvema osebama odvzeta prostost, Šišku grozi kazen do 15 let zapora

»Iz samih fotografij je razvidno, da je imel eden izmed osumljencev pri sebi orožje, ki spada med prepovedano vojaško orožje. Posest takega orožja posameznikom ni dovoljena,« je pojasnil Munda in dodal, da je eden izmed osumljenih s svojimi dejanji ogrozil varnost Republike Slovenije in ščuval k storitvam kaznivih dejanj, tudi iz prvega odstavka 355. člena Kazenskega zakonika, ki omenja organizacijo oboroženega upora, s katerim se ogrozi obstoj Republike Slovenije, spremeni njeno ustavno ureditev ali strmoglavi najvišje državne organe.

Izvršitev omenjenega kaznivega dejanja iz 355. člena Kazenskega zakonika, h kateremu naj bi pozival Andrej Šiško, se kaznuje z zaporom najmanj petnajstih let.

Eden izmed osumljenih je pozival pripadnike k uporu in vodil vojaški postroj. Drugi danes prijeti je sodeloval, novačil in aktivno pomagal ter udeležencem zborovanja razlagal zgodovinski pomen njihovega združevanja oziroma obstoja. Policisti sumijo tudi tretjo osebo, in sicer storitve kaznivega dejanja trgovine s prepovedanimi drogami. Kazni za vsa kazniva dejanja, ki jih osumljencev očitajo policisti se gibljejo od do petih, vse do 15 let zapora.

Nekateri niso vedeli, česar se udeležujejo

Policija tako še vedno poziva vse udeležence sobotnega zbora, da se javijo na policijo in izpovedo vse, kar vedo. Z nekaterimi izmed njih so že opravili razgovore, želijo pa si, da bi opravili razgovore z vsemi izmed 58 (kolikor so jih policisti našteli) udeležencev zborovanja. Po besedah Munde namen samega zborovanja ni bil takoj jasen in nekateri udeleženci so se šele na kraju zborovanja zavedali, kakšnega dogodka se udeležujejo.

Hišna preiskava se izvaja tudi v hiši v Janhovi, v neposredni bližini, kjer se je v soboto izvajal postroj Štajerske varde. Munda je poudaril, da bodo opravili vsa opravila, da bodo vsaj enega izmed danes pridržanih v naslednjih dveh dneh privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku.

V Mariboru že zaznali uniformirance s puškami, a ne take

»Slovenska policija nudi dovolj visoko stopnjo varnosti državljanom in tudi tujcem na območju naše države in nevarnost je odveč. Res pa je, da so te osebe, tudi osumljeni, izvajali posamezna dejanja, ki so nakazovala, da gredo njihova početja v neželeno smer. Izjave so bile posredovane na način, da je potrebno to oblast zrušiti oziroma onesposobiti. To so grožnje, ki jih je potrebno jemati skrajno resno,« je še povedal vodja mariborskih kriminalistov.

Ta je razkril, da so na območju Maribora v preteklosti sicer že zaznali gibanja posameznikov v uniformah in opremljene s posameznimi puškami. Te so takrat povezovali z različnimi združenji in nič od tega v preteklosti ni kazalo na tovrstno zborovanje oziroma opravljanje takih opravil, kot smo jim bili priča minuli vikend.

Sicer pa policija za zdaj nima informacij, da bi se skupine podobne Štajerski vardi oblikovale ali zbirale še kje drugje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice