Vodjo Štajerske varde Andreja Šiška so po sklepu izvenrazpravnega senata zjutraj odpeljali v pripor. S svojim odvetnikom bo do jutri vložil kar dve pritožbi, tožilstvo pa bo pred sodiščem zahtevalo preiskavo.

Izvenrazpravni senat se ni strinjal s preiskovalnim sodnikom in je odločil, da v primeru obstaja podlaga za odreditev pripora, saj je po njihovem mnenju podana velika verjetnost, da bo osumljeni s svojim ravnanjem nadaljeval, če zoper njega ne bo odrejen pripor.

Šiško presenečen in ogorčen

Policisti so tako na Šiškov dom prispeli danes okoli pol 7. ure zjutraj, mu izročili sklep in odpeljali v pripor. To je presenetilo poveljnika Štajerske varde in njegovega odvetnika Viktorja Osima.

»Presenečen sem bil, ko me je Šiško zjutraj poklical, da so prišli po njega in ga odpeljali v pripor. Zjutraj sva se videla. Bil je presenečen in ogorčen,« je pojasnil Osim.

Osim pričakuje, da bo Šiško v petek nazaj na prostosti

Šiškov odvetnik je sklep izvenrazpravnega senata prejel okoli 9. ure zjutraj, Šiško pa ga je prejel ob jutranjem pridržanju. Zdaj imata 24 ur časa, da se na sklep pritožita. Pritožbo bosta po besedah Osima napisala kar oba.

»Pričakujem, da bomo s pritožbo uspeli in da bo v petek spet zunaj,« je optimističen odvetnik poveljnika Štajerske varde.

Šiškov pripor bi se lahko zavlekel

V primeru, da pritožba ne bo uspešna se bo odvetnik poslužil izrednega pravnega sredstva – zahteve za varstvo zakonitosti na vrhovno sodišče, kar pa traja kar nekaj časa. Tako se lahko zgodi, da bo Šiško preživel v zaporu več tednov.

V primeru izrednega pravnega sredstva bi lahko vrhovno sodišče odločalo vsaj dva tedna, ocenjuje Viktor Osim, kar pomeni, da bi lahko Andrej Šiško v priporu preživel skoraj ves enomesečni rok o odreditvi pripora.

Tožilstvo bo zahtevalo preiskavo

Nekaj ur za tem je tudi prvi mož mariborskega tožilstva Darko Simonič pojasnil, da je izvenrazpravni senat v celoti pritrdil državnemu tožilstvu, da so izpolnjeni zakonski znaki kaznivega dejanja ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve in tudi priporni razlogi.

»Zadovoljni smo s takšno odločitvijo senata. Tiho smo jo tudi pričakovali, saj smo ves čas trdili, da smo svoje delo opravili dobro. Verjamemo v svoje delo in klasifikacijo tega kaznivega dejanja ter priporne razloge,« pojasnjuje Simonič.

Tožilstvo ima po tej odločitvi 48 ur za vložitev zahteve za preiskavo ali celo že obtožnice. Za zdaj se mariborski tožilci nagibajo k zahtevi za preiskavo, je pojasnil Simonič in poudaril, da so tožilci po odločitvi izvenrazpravnega senata, ki ga sestavljajo trije sodniki, še bolj prepričani o tem, da so dobro kvalificirali kaznivo dejanje.

Tega tako ne bodo spreminjali in še naprej vztrajajo pri kaznivem dejanju ščuvanja k nasilni spremembi državne ureditve Republike Slovenije po I. odstavku 359. člena v zvezi s 355. členom Kazenskega zakonika. Ta predpisuje kazen do pet let zapora.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice