Na ptujskem sodišču bi se danes po dobrih dveh mesecih moralo nadaljevati sojenje Janku Tomiću, ki mu tožilstvo očita uboj in tri poskuse uboja maja lani, ko so štirje moški na njegovem domu v Krčevini pri Ptuju skušali obračunati z njegovim sinom.

Kot je na začetku današnjega le nekajminutnega naroka povedal predsednik senata Marjan Strelec, je bil pogovor obtoženega Janka Tomića z izvedencem psihiatrične stroke opravljen šele nedavno, zato naj bi bilo mnenje pripravljeno v največ dveh tednih. Z njim naj bi ugotavljali morebitno začasno neprištevnost obtoženega v času streljanja. 

Ker izvedensko mnenje psihiatrov še ni izdelano, je sodišče narok preložilo na 9. januar, poroča STA.

Po zadnjem septembrskem naroku je sodišče 3. oktobra izvedlo tudi ogled kraja tragičnega dogodka, iz katerega je izključilo javnost. Za zdaj so opravili le ogled, eden od dveh Tomićevih zagovornikov Darijan Lampič pa je dejal, da je ta potekal v večernih urah, saj je za obrambo ključno vprašanjevidljivost na kraju dejanja v temi.

Šele na podlagi zapisnika o ogledu, ki so ga od sodišča prejeli danes, se bo obramba odločala o tem, ali bo še naprej vztrajala pri zahtevi za rekonstrukcijo.

Sodni senat ptujskega sodišča pa mora odločiti še o tem, ali bodo za mnenje zaprosili tudi izvedenca okulista, saj naj bi obramba skušala dokazati, da Tomić, ki že dolgo nosi očala, v času dogodka pa naj jih ne bi nosil, brez njih vidi precej slabše, poroča STA.

Do dogodka v Krčevini je prišlo v noči na 27. maj lani, ko so napadalci, stari od 25 do 29 let, pričakali Žana Tomića, da bi z njim obračunali. Njegov oče je zato nanje streljal. Pri tem je 29-letnik poškodbam podlegel, 25-letnik je dobil dve strelni rani, ostala dva napadalca pa nista utrpela poškodb.

Obramba že ves čas sojenja vztraja, da je pri dogodku šlo za silobran, saj naj bi Tomič želel le zaščititi sina, z balkona pa da je streljal na slepo in v temi. Tožilstvo po drugi strani meni, da je najprej streljal z balkona, ko so napadalci že bežali, pa naj bi nanje streljal tudi z dvorišča, poroča STA.

Na zadnjem naroku je izvedenec balistične stroke Tomaž Korbar dejal, da obstaja velika verjetnost, da je šlo za streljanje tako z balkona kot z dvorišča. Ni pa mogel z gotovostjo zatrditi, ali je Tomić streljal zgolj instinktivno ali pa tudi ciljno. Menil je še, da je obtoženi v preteklosti najverjetneje že kdaj poskusil streljati.

Ptujsko sodišče je sicer že junija lani kaznovalo vse tri napadalce, ki so želeli fizično obračunati z mlajšim Tomićem. Vsi so priznali kaznivi dejanji nasilništva in poškodovanja tuje lastnine, zaradi česar so jo odnesli z nižjimi kaznimi. Eden od njih mora v zaporu odsedeti leto in osem mesecev, drugi leto in pet mesecev, tretji pa leto dni.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice