Ugrabljena posadka, ki jo je ob nigerijski obali napadli oboroženi pirati, se vrača domov.

Konec septembra smo poročali o piratih, ki so 22. septembra v popoldanski urah ob nigerijski obali oboroženi napadli posadko švicarske tovorne ladje. Od 19 članov posadke so jih 12 ugrabili, med njimi tudi Slovenca. 

Ob delti reke Niger, med krajema Lagos in Port Harcourt, približno 45 navtičnih milj jugozahodno od otoka Bonny Island, so napadli ladjo MV Glarus, ki je v lasti švicarskega podjetja Massoel Shipping. Kljub zaščitni žici na robu ladje so se oboroženi storilci uspeli vkrcati.

Ugrabili so 12 pomorščakov: enega Slovenca, sedem Filipincev in po enega državljana Romunije, Ukrajine, Hrvaške ter Bosne in Hercegovine. S čolnom so jih prepeljali na neznano lokacijo, verjetno pa so se večino časa nahajali v deltah reke Niger. Tekom ujetništva so morali večkrat zamenjati lokacijo, poročajo slovenski policisti.

Uspešno reševanje policistov

O ugrabitvi je bilo takoj obveščeno podjetje Massoel Shipping, ki je v reševanje primerna vključilo strokovne sodelavce, ki so pripomogli k varnemu reševanju.

V dnevnem stiku s Federalno policijo Švice, ki je preiskovala kaznivo dejanje, je bila tudi slovenska policija. Z željo po hitri razrešitvi krizne situacije se je v delo vključilo več enot slovenske policije, predvsem policisti pogajalci in kriminalistični preiskovalci iz Uprave kriminalistične policije Generalne policijske uprave. Delo je potekalo usklajeno z rednim sodelovanjem z Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo in Ministrstvom za zunanje zadeve.

Zaradi zagotavljanja prenosa informacij in nudenja ostale pomoči so tudi bili v stalnem stiku z družino ugrabljenega Slovenca.

Ugrabljeni se vračajo domov ...

Vsi člani ugrabljene posadke se sedaj nahajajo v Švici, kamor so dopoldne prispeli iz Lagosa. Po podatkih, ki jih je slovenska policija prejela od švicarskih kolegov, je slovenski državljan v dobrem zdravstvenem stanju.

V naslednjih dneh bo pristojni švicarski tožilec zaradi zbiranja dokazov v predkazenskem postopku zoper neznane storilce opravil razgovore z vsemi ugrabljenimi pomorščaki.

Vsi pomorščaki se bodo predvidoma v naslednjih dneh vrnili k svojim družinam.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice