Mariborsko tožilstvo je vložil obotožnico zoper Andreja Šiška zaradi aktivnosti Štajerske varde, s katerim naj bi ščuval k nasilni spremembi ustavne ureditve. Predlagali so tudi podaljšanje pripora, poroča STA.

Andreja Šiška, ki je v priporu že od 12. septembra, več kot očitno čaka sojenje zaradi Štajerske varde. Mariborsko tožilstvo je namreč v četrtek vložilo obtožnico, v kateri mu očita kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve, je za STA potrdil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič. Ob tem je tožilstvo zahtevalo tudi podaljšanje pripora.

Šiško je sicer v priporu že od 12. septembra. Pripor bi se mu iztekel prihodnjo sredo, a po vložitvi obtožnice bržkone ostaja v priporu. Tožilstvo namreč pričakuje, da bodo vodji Štajerske varde pripor spet podaljšali.

V priporu bi lahko bil še dve leti

Z vložitvijo obtožnice se je izdatno povečal tudi rok, kako dolgo bi še lahko bil Šiško v priporu. Tako bi lahko Šiško v priporu prebil še naslednji dve leti. Zakon namreč predpisuje, da mora biti od vložitve obtožnice sodba izdana v roku dveh let.

Vrhovno sodišče je sicer v začetku novembra zavrnilo zahtevo za varstvo zakonitosti Šiškove obrambe v zvezi s sklepom o odredbi pripora. S to odločitvijo so sprejeli presojo nižjih sodišč, da je podan utemeljen sum, da je Šiško ustanovil paravojaško enoto in pozival k ustanovitvi še drugih vard po Sloveniji, ki bodo, ko bodo dozorele razmere, strmoglavile najvišje državne organe.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

krmača (nepreverjen)

Tožilstvo vložilo obtožnico zoper Andreja Šiška,
zelo so delovni, za eno obtožnico navadnega Šiška rabijo samo tri mesece,
verjetno jim je potrebno dati dodatek zaradi povečanja obsega dela in nagrado za uspešnost !?

Starejše novice