Pokanje s karbidom ali streljanje z možnarji je del starega običaja, ki pa se je na Štajerskem in v okolici že nemalokrat končal s hudimi poškodbami ali tragedijo.

Štajersko je minuli konec tedna pretresla vest o primeru smrtnega izzida pri velikonočnem pokanju. Po informacijah policije je do hudih poškodb, zaradi katerih je 66-letni moški iz okolice Destrnika na domu poškodbam podlegel, prišlo zaradi smodnika oziroma strela iz možnarja.

»Na kraj so bili poklicani reševalci, a moškemu žal ni bilo več pomoči,« so po dogodku sporočili iz Policijske uprave Maribor. Znakov kaznivega dejanja niso odkrili, policija pa izsledkov preiskave še ni razkrila.

Redki, a hudi primeri ...

S policije in nujne medicinske pomoči vsako leto znova poročajo o nezgodah zaradi streljanja s karbidom med velikonočnimi prazniki. »Ti primeri so relativno redki,« na vprašanja Mariborinfo odgovarjajo iz Generalne policijske uprave, obenem pa pojasnijo, da podatkov o poškodbah ali smrtnih primerih pri pokanju s karbidom statistično ne vodijo, zato o trendih tovrstnih poškodb ali smrtnih primerov ne morejo govoriti. 

Najpogostejše poškodbe so opečeni prsti, razcefrani, odtrgani udi, poškodbe obraza, oči ali okvare sluha. »Največkrat so žrtve otroci in mladostniki, ki lahko utrpijo hude in trajne posledice za vse življenje,« opozarja Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Poškodbe, ki običajno nastanejo pri uporabi teh sredstev, so zelo podobne kot poškodbe, ki nastanejo pri ostalih pirotehničnih sredstvih, s to razliko, da so mnogo hujše. Pri uporabi karbida gre za bistveno večjo moč sredstev, ki so praviloma izdelana doma, brez kakršnega koli nadzora, pri čemer je vprašljiv tudi način uporabe ter sredstev.

Najstnik zaradi karbida ob nogo

Izbrskali smo nekaj primerov, ko se velikonočna tradicija ni izšla kot načrtovano. Ena najhujših poškodb se je zaradi streljanja s karbidom v Sloveniji zgodila leta 2000. 12-letnega fanta so v Bogojini v Prekmurju v streljanje nagovorili starejši  vrstniki, z obljubo, da ga bodo s posodo za mleko, ki je bila nabita s karbidom, izstrelili v zrak. Ker se pri svojih letih ni zavedal, v kaj se spušča, je stopil na posodo. Pri tem je prišlo do zelo hudih poškodb obeh spodnjih okončin, pri čemer je bila leva okončina tako poškodovana, da so mu jo morali pod kolenom amputirati. Pri tem je utrpel tudi poškodbe vranice in jeter, prišlo pa je tudi do raztrganin in poškodb po celem telesu.

Aprila leta 2012 je 17-letnik zunaj naselja Dolnja Bistrica v Prekmurju okoli polnoči streljal s karbidom, pri tem si je poškodoval oko. Zdravniško pomoč je sam poiskal v soboški bolnišnici.

16. aprila lani se je v naselju Kokolajnščak v občini Sveti jurij ob Ščavnici pri streljanju s karbidom poškodoval 52-letni domačin. Odpeljali so ga v UKC Maribor, kjer so ugotovili, da je utrpel hudo telesno poškodbo v obliki raztrganin treh prstov na levi roki.

Predlani je odmeval še primer smrti 7-letnega fantka, ki se je pripetil nedaleč stran, v vasi Svedruža pri Krapini na Hrvaškem. Tragična nesreča se je pripetila, ko je fantek šel pogledat, zakaj ni počilo. Sedemletnik je bil na počitnicah pri teti, ki je hrvaškim medijem pojasnila, da sta celo dopoldne skupaj pekla pecivo, nato pa je odšel ven, da bi se igral s prijateljem in prijateljico. Deset minut pozneje so ji povedali, da se je zgodila tragična nesreča.

Trije otroci, najstarejši naj bi štel 15 let, so se brez spremstva in vedenja odraslih igrali s karbidom, ki je ostal od lanskega leta. Pest karbida so vsipali v prazno pločevinko graha, dolili malo vode, vse skupaj pokrili z večjo rumeno posodo, ki je imela na vrhu luknjico, preko katere so položili goreči papir ter tako sprožili eksplozijo. Sprva sta streljala le 15-letni fant in dekle. Prvih nekaj eksplozij je bilo uspešnih, ko pa se jima je pridružil preminuli sedemletnik, pa ni hotelo počiti.

Deček je stekel pogledat, kaj se dogaja in ko je pritekel povsem do posode, je prišlo do detonacije, posoda pa ga je zadela v glavo. Malčku ni bilo več pomoči.

Kaj smo se naučili iz tragičnih primerov amputacij in smrti?

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice