Po potapljanju na slovenski obali umrl potapljač iz vzhoda Slovenije.

Kot pojasnjujejo v Policijski upravi Koper, so včeraj bili obveščeni, da je v bolnišnici Katinara (Trst) umrl 30-letni državljan Slovenije, doma z območja Ljutomera.

Pokojni se je minuli ponedeljek samostojno potapljal na območju Pirana. Po zaključenem potopu je pospravil opremo, nakar mu je postalo slabo. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v bolnišnico Izola, od tam pa zaradi suma dekomopresijske bolezni v najbližjo dekompresijsko komoro, ki se nahaja v bolnišnici Katinara, so zapisali v koprski policijski upravi.

Dekompresijska bolezen

Dekompresijska bolezen je sicer posledica delne ali popolne blokade pretoka krvi na določenem mestu v telesu zaradi mehurčka dušika, ki je nastal, ko je bila prekoračena topnost tega plina v telesu. 

Pri dvigu med potopom ali na koncu potopa gre zaradi znižanega okoliškega tlaka presežek dušika počasi iz tkiv v kri in naprej v pljuča, od koder ga izločimo z dihanjem.

Naše telo v tkivih tolerira določen presežek dušika (tako imenovano supersaturacijo) in zato se lahko z ne preveliko hitrostjo dvignemo na površino (na okoliški tlak 1 bara) ali pri dekompresijskem potapljanju na nek manjši še dovoljen tlak (globino) in presežek dušika v telesu se z dihanjem počasi izloča.

Če pa pri dvigu povzročimo preveliko razliko (na primer se na površino dvignemo s preveč dušika v telesu) ali se dvignemo prehitro, tkiva ne zmorejo zadržati tako velikega presežka dušika in dušik se začne izločati v obliki mehurčkov. Če so ti mehurčki dovolj veliki, da v telesu naredijo škodljive in opazne posledice, temu pravimo dekompresijska bolezen.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice