Vir: Spletna stran policije
Slovenski in madžarski preiskovalci so z uspešnim sodelovanjem preprečili prodajo neprecenljivih verskih predmetov.

Po dolgotrajni kriminalistični preiskavi, ki se je začela že leta 2019, so policisti avgusta lani v Ljubljani prijeli pet osumljencev, domačih in tujih državljanov, zasežene predmete pa je slovenska policija predala Madžarski.

Tamkajšnji strokovnjaki so jih do danes proučili in ugotovili, da gre za ponaredke, ki pa jih deloma sestavljajo tudi strani iz pristnih, več kot tisoč let starih verskih knjig.

Vir: spletna stran policije

Prekupčevalci upali na tri milijone evrov zaslužka

Poleti 2019 so madžarski varnostni organi z oddelka za transnacionalni kriminal nacionalnega urada za preiskovanje Pécs prejeli informacijo, da domnevni storilec skupaj s sostorilci išče kupce za starodavne knjige - kodekse, domnevno stare več sto let, ki jih imajo v posesti.

Med preiskavo so madžarski varnostni organi odkrili, da so med domnevnimi storilci tako madžarski kot tuji državljani, predmet prodaje pa so bili trije usnjeni rokopisi z verskimi motivi, ki naj bi izvirali z območja Bližnjega vzhoda, pri čemer so storilci upali na dobiček v višini tri milijone evrov.

Vir: spletna stran Policije

Slovenski kriminalisti s prikritimi preiskovalnimi ukrepi identificirali osumljence

Storilci so v Ljubljani organizirali sestanek s tujim kupcem v upanju, da bodo prodali verske predmete. Madžarski preiskovalci so zato stopili v stik s slovensko policijo, ki je na podlagi evropskega preiskovalnega naloga pridobila odredbo za izvajanje prikritih preiskovalnih ukrepov, ki so se nanašali na kaznivo dejanje prikrivanja.

S prikritimi oblikami dela, ki so jih pripadniki slovenske policije izvajali na območju Slovenije, so bili identificirani vsi osumljenci, ki so se predhodno dogovorili za sestanek v Ljubljani, kjer bi starodavne kodekse pregledali strokovnjaki in se dogovorili za prodajo.

V Ljubljani uspešno prijeli vse osumljence

V zaključni akciji, ki je potekala avgusta 2020 v Ljubljani in v kateri je sodelovalo več različnih enot slovenske policije, je bilo prijetih pet osumljencev - dva madžarska, dva slovenska in en hrvaški državljan, zaseženi pa so bili trije kodeksi z območja Bližnjega vzhoda, po nestrokovni oceni vredni okoli tri milijone evrov.

Preiskovalci so z osumljenimi opravili razgovore zaradi utemeljenega suma posesti ukradenih predmetov. Istočasno so madžarski preiskovalci opravili hišni preiskavi pri udeleženih madžarskih storilcih, ki sta bila prijeta v Sloveniji, in zaslišali še enega madžarskega državljana.

Po opravljenih aktivnostih so slovenski preiskovalci zadevo predali pristojnemu državnemu tožilstvu, ki je 10. septembra 2020 zasežene predmete predalo pristojnim madžarskim organom.

Vir: spletna stran policije

Nekatere knjižne strani stare več kot tisoč let

Od prijetja osumljencev pa vse do sedaj je potekal strokovni pregled zaseženih predmetov. Pristojni madžarski organi so za pregled verskih knjig odredili sodnega izvedenca. Strokovnjaki so na podlagi pregleda knjig ugotovili, da so zaseženi predmeti ponarejeni, vendar dajejo videz originalnih verskih knjig.

Ugotovili so, da so bile zasežene knjige narejene oziroma sestavljene z uporabo delno pristnega gradiva, po vsej verjetnosti z uporabo posameznih strani iz pristnih knjig. Na ta način so hoteli zavajati morebitne kupce. Preiskava je pokazala, da nekatere strani zagotovo izvirajo iz 7. stoletja, drugi deli pa iz 12. do 16. stoletja.

Pristni deli knjig se v skladu z madžarsko zakonodajo in mednarodnimi konvencijami štejejo za zaščitene kulturne dobrine in so po mnenju sodnega izvedenca edinstveni, prav tako je pomembna njihova materialna vrednost, hkrati pa gre za neprecenljive predmete kulturne dediščine.

Na Madžarskem trenutno potekajo preiskave in strokovni pregledi, saj še kar ugotavljajo izvor zaseženih artefaktov.

Vir: spletna stran policije

[RAZKRITI PONAREJEVALCI] S prodajo starodavnih verskih kodeksov želeli zaslužiti 3 milijone evrov! Slovenski in...

Objavil/a Slovenska policija / The Slovenian police dne Sreda, 10. februar 2021

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice