Unovčiti skušala ponarejen denar, med hišno preiskavo policisti zasegli 16 bankovcev za sto evrov.

Policisti Policijske postaje Gornja Radgona obravnavajo sum storitve kaznivega dejanja Ponarejanja denarja. Iz Policijske uprave Murska Sobota so sporočili, da so policisti Policijska postaja Gornja Radgona 25. 11. bili obveščeni, da sta neznana storilca v enem izmed gostinskih lokalov na območju Radencev poskušala unovčiti ponarejen bankovec za 100 evrov

»Ko je osebje lokala posumilo, da gre za ponaredek, sta osumljenka in njen prijatelj bankovec vzela nazaj in zapitek poravnala z drugim bankovcem. Policisti so pri zbiranju obvestil ugotovili, da sta kaznivega dejanja utemeljeno osumljena 16-letnica iz območja Gornje Radgone in 16-letnik iz območja Ljutomera,« so zapisali v PUMS. 

Kot dodajajo, je na podlagi odredbe sodišča v minulem tednu bila opravljena hišna preiskava na domu osumljenega.

Zaseženih je bilo 16 bankovcev za 100 evrov, za katere se utemeljeno sumi, da gre za ponaredke. Zoper oba osumljena bo na pristojno državno tožilstvo podana kazenska ovadba za kaznivo dejanje Ponarejanje denarja.

Porast ponarejanja denarja med prazniki

Policisti Policijske uprave Murska Sobota glede na dolgoletne izkušnje in bližajoče se praznike sicer pričakujejo porast kaznivih dejanj s področja ponarejanja denarja. V zvezi s tem podajajo tudi nekaj osnovnih informacij in napotkov v primeru, da sami postanete žrtve storilcev tovrstnih dejanj:

  • Za unovčitelje je značilno, da na določenem območju opravijo nekaj unovčitev, za tem pa se umaknejo oziroma prestavijo na drugo področje. Preden se odločijo za unovčevanje ponarejenega denarja, si ogledajo objekt, lokal, nadzorni sistem, delo zaposlenih in njihov način preverjanja bankovcev. 
  • Znano je, da opravijo nakup cenejšega blaga, ki ga plačajo z večjim bankovcem, saj želijo pridobiti čim večjo protipravno premoženjsko korist. Med drugim za unovčitve izkoriščajo javne prireditve, kjer ob velikem številu obiskovalcev ter slabših delovnih pogojih denar veliko lažje spravijo v obtok. 
  • Gre za storilce, ki s svojim videzom in obnašanjem običajno ne izstopajo od večine strank in tako ne vzbujajo pozornosti zaposlenih. 
  • Unovčitelji so tako tujci kot domači, je pa znano dejstvo, da večino unovčitev na območju Pomurja izvršijo tujci. Večina oseb sploh ne ve, da je za plačilo izročila ponarejen bankovec. 
  • Največ se ponarejajo bankovci apoenske vrednosti, ki so najpogosteje v obtoku, to so bankovci za 20, 50 in 100 evrov.
  • Redkokdaj se pojavijo ponarejeni kovanci, saj so zaradi stroškov proizvodnje in njihove nizke vrednosti za storilce nezanimivi. 

Trgovcem in vsem ostalim policisti tako svetujejo, da pri svojem delu uporabljajo različne detektorje oziroma elektronske naprave, pisala, UV svetlobna telesa, magnet ali običajni pregled z očesom. 

Več informacij je dostopnih na spletni strani Evropske centralne banke. V primeru, da posumite v pristnost bankovca, tega ne vračajte unovčitelju, temveč obvestite policijo na telefonsko številko 113.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice