Slika je simbolična.
V Sloveniji poteka večje število operativnih aktivnosti, med drugim tudi 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov.

Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji danes izvaja večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov.

Aktivnosti se izvajajo na območju policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper, in Nova Gorica, zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1, 21 kaznivih dejanj Pranja denarja po 245.  členu KZ-1 in enega kaznivega dejanja Hudodelskega združevanja po 294. členu KZ-1.

Kazniva dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so storjena na škodo več gospodarskih družb z območja celotne Slovenije.

Skupna protipravna korist znaša preko 5 milijonov evrov

Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana.

Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko 5 milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 155 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

V zadevi sta bili v okviru predkazenskega  postopka ustanovljeni tudi Specializirana preiskovalna skupina s Finančno upravo Republike Slovenije in Uradom Republike Slovenije za preprečevanje pranja denarja ter Skupna preiskovalna skupina z varnostnimi organi Bosne in Hercegovine.

Hkrati poteka tudi na območju Bosne in Hercegovine 13 hišnih preiskav, predkazenski postopek pa usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije.

Za kaznivo dejanje Zlorabe položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za Pranje denarja do 8 let in za Hudodelsko združevanje od 3 mesecev do 8 let.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Joužek (nepreverjen)

Spet se trese gora😂😂

Starejše novice