Na območju Policijske postaje Šmarje pri Jelšah so možje v modrem včeraj obravnavali primer tako imenovane direktorske goljufije, s katero je bilo ustanovi povzročene za več kot 23.000 evrov materialne škode.

V računovodsko službo ustanove na območju Šmarja pri Jelšah so v sredo, 27. marca, dobili elektronsko sporočilo, ki naj bi ga poslal njihov direktor in odredil nakazilo 23.700 evrov na račun pravne osebe v tujini.

»Nakazilo so v računovodstvu izvedli. Včeraj so znova dobili podobno elektronsko sporočilo  za novo nakazilo, vendar so pravočasno posumili, da gre za goljufijo,« so sporočili iz Policijske uprave Celje.

O podobnem primeru so celjske policiste včeraj obvestili tudi iz ene od celjskih ustanov, kjer so dobili elektronsko sporočilo za nakazilo 42.700 evrov, ki naj bi ga poslala njihova direktorica: »Na srečo so pravočasno posumili, da gre za goljufijo in denarja niso nakazali, pač pa so nas o poskusu goljufije nemudoma obvestili.

Možje v modrem osebe, pooblaščene za poslovanje z bančnimi računi družb oziroma pravnih oseb, opozarjajo, opozarjajo, naj bodo pri nakazilih v tujino ter tudi v Slovenijo, še posebej pazljivi. Ob prejetju elektronskih sporočil s pozivi po nakazilu, ki bi ga naj posredovale poslovodne osebe družbe, naj pred nakazilom denarnih sredstev dobro preverijo elektronski naslov pošiljatelja, ki je na prvi pogled zelo podoben naslovom, ki jih v družbi uporabljajo ter v primeru dvoma pri odgovornih osebah ponovno preverijo resničnost vsebine elektronske pošte in obstoj podlage za nakazilo.

Storilci omenjenih goljufij zelo iznajdljivi

V večini primerov pošto pošljejo v imenu direktorjev oziroma poslovodnih oseb družbe, policisti pa so obravnavali tudi primere, ko so pošto poslali v imenu poslovnih partnerjev s katerimi podjetja redno in dobro sodelujejo. Tudi v teh primerih so uporabljali zelo podobne elektronske naslove, kot jih slednji dejansko uporabljajo. Največkrat je šlo le za razliko v eni sami črki elektronskega naslova.

V primeru zaznanih poskusov goljufij ali goljufij in posledično oškodovanj, naj oškodovanci takoj obvestijo poslovno banko, s katero poslujejo in zadevo takoj prijavijo najbližji policijski enoti. Nujnost takojšnje prijave je namreč ključna za izvedbo uspešnih ukrepov policije in drugih pristojnih organov v smislu uspešnosti izvedbe zavarovanja oziroma blokiranja nakazanih sredstev na transakcijskem računu tovrstnih prejemnikov.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice