Twitter profil policija_si
Slovenski policisti pri gašenju požara na goriškem Krasu pomagajo z dvema policijskima helikopterjema. V videoposnetku opisujejo, kako izgleda njihovo delo.

»Če smo še v ponedeljek bili boj z naravnim požarom, smo se včeraj borili za vsako hišo.«

Tako policija opisuje razmere na ognjenem Krasu. Na družbenem omrežju Twitter so objavili posnetek iz policijskega helikopterja, ki pomaga gasiti požar na območju Kostanjevice in Renškega vrha. 

Do noči so slovenski policisti metali po 800 litrov vode vsaki dve minuti. Od srede je v zraku še drug helikopter s termokamero, ki zaznava nova potencialna žarišča in o njih poroča gasilcem. 

»Glede na to, kar vidimo iz zraka, občudujemo in smo ponosni na gasilce, ki se nesebično borijo sredi 'pekla',« so še sporočili policisti. 

Izjemno delo slovenske vojske

Kot poroča STA, pri gašenju požara na goriškem Krasu že šesti dan pomaga tudi Slovenska vojska. Letalska enota 15. polka vojaškega letalstva je s helikopterji in letalom v petih dneh odvrgla skupaj približno 900.000 litrov vode, pri tem pa so leteli 93 ur, so objavili na spletni strani vojske.

Slovenska vojska je za potrebe gašenje požara in drugih potreb vključila tudi pripadnice in pripadnike poveljstva sil Slovenske vojske, 1., 72. in Logistične brigade ter centra za združeno usposabljanje.

Te enote nudijo logistično pomoč pri zagotavljanju vode s sedmimi cisternami za vodo, vzpostavile pa so tudi sanitetno postajo za zdravstveno oskrbo s štirimi mobilnimi vojaškimi timi prve pomoči, še piše STA.

V vojašnici Vipava dnevno zagotavljajo 600 obrokov in spalne kapacitete za 100 ljudi, kuharsko moštvo in prevoze. Na območju požara je tudi 20-tonski bager inženirske enote za pomoč gozdarjem.

Pri spremljanju požara pa ima pomembno vlogo tudi ekipa brezpilotnega letalnika, ki s termovizijsko kamero pomaga odkrivati žarišča požara.

Po poročanju STA približno 90 pripadnic in pripadnikov pehotne čete minus iz Vipavske vojašnice zagotavlja hitro odzivne sile za pomoč, kjerkoli na območju požara je in bo potrebno.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice