Ponoči so na Gradiški cesti v Lenartu ponovno zagoreli odpadki. Goreli so odpadki podjetja Saubermacher.

Ob 1.23 so na Gradiški cesti v Lenartu v zunanjem silosu zagorelo mešani komunalni odpadki, poroča uprava za zaščito in varovanje. Ognjene zublje, ki so ponovno izbruhnili med odpadki, so krotili gasilci PGD Lenart, Sveta Trojica, Sveti Jurij in Voličina.

Požar je zajel okoli 100 kubičnih metrov smeti. Gasilci so goreče smeti pogasili ter kup prekopali zaradi preprečitve ponovnega vžiga. Goreli so odpadki podjetja Saubermacher.

Zagorelo 200 ton odpadkov, 100 jih je zgorelo

Kot so sporočili s Policijske uprave Maribor se je v podjetju sprožil avtomatski protipožarni sistem. V betonskem boksu velikosti 100 kubičnih metrov je zagorelo okoli 200 ton mešanih in komunalnih odpadkov.

Požar je bil pogašen okoli 5. ure, poškodovan ni bil nihče.

Možje v modrem so ugotovili, da je v požaru zgorelo okoli 100 ton mešanih odpadkov. Na odpadkih materialna škoda ni nastala, je pa v požaru zgorelo termovizijska kamera, materialna škoda pa je nastala tudi na betonskem boksu. Po nestrokovni oceni materialna škoda znaša okoli 4.000 evrov.

Vzrok požara je po ugotovitvah policistov samovžig odpadkov.

»Nevarnosti za okolico ni«

»Vzrok požara je po neuradnih podatkih policije samovžig kosovnih odpadkov, kjer gre za nenevarne komunalne odpadke. Sam center v Lenartu ima zelo dobro urejeno protipožarno zaščito, tako imenovani avtomatski protipožarni sistem, ki sestoji iz termo kamer, javljalnikov dima in ostalih ključnih elementov za prepoznavanje požarov in drugih tovrstnih situacij. Prav termovizijska kamera na sami lokaciji je ponoči zaznala povišano temperaturo znotraj centra in nemudoma sprožila ustrezen alarm,« so se na požar odzvali v podjetju Saubermacher.

»Sama raven požara je bila manjše narave, zato tudi ni nastala večja gmotna škoda. Nihče od gasilcev ali zaposlenih v podjetju ni bil poškodovan,« še pojasnjujejo.

»Nevarnosti za okolico ni,« zagotavljajo pri Saubermacherju. »V samem centru smo usoešno zajezili tudi vse požarne vode. Center za ravnanje z odpadki v Lenartu danes nemoteno obratuje in opravlja svoje vsakodnevne naloge, obveščena je bila tudi pristojna okoljska inšpekcija,« še pravijo.

Pozivajo k ustreznemu ločevanju odpadkov

»Natančen vzrok požara zaenkrat še ni znan, zato v podjetju Saubermacher Slovenija vnovič pozivamo vse ljudi, da poskrbijo za ustrezno ločevanje odpadkov. Med kosovnimi odpadki bi lahko namreč prišlo do mešanje neustreznih odpadkov med ostale kosovne odpadke, kot so jogiji, žimnice, ipd., kar bi lahko sprožilo reakcijo in kasneje tudi vžig,« opozarjajo.

V podjetju se ob tem zahvaljujejo vsem pristojnim službam, ki so nemudoma prispele na kraj dogodka, predvsem pa gasilskim enotam za varno in profesionalno pogasitev požara. Ob tem so še poudarili, da so njihovi centri za ravnanje z odpadki ne le ustrezno zaščiteni, temveč vsebujejo ene najbolj sodobnih in varno urejenih sistemov pri nas.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice