Obtoženemu spolne zlorabe nečakinje za priznanje ponudili tri leta in pet mesecev zaporne kazni, a 23-letnik dejanja ne priznava.

Na sodišču se je začel sodni postopek v primeru spolne zlorabe, ki je januarja pretresel Pomurje. Kot smo poročali, so na Okrožnem državnem tožilstvu v Murski Soboti že v času po božično-novoletnih praznikih obravnavali primer spolne zlorabe mladoletne osebe. Po njihovih pojasnilih se je dogodek zgodil v Murski Soboti, v času praznikov, storilec in žrtev pa sta bila v sorodu. 

Storilec, 23-letni moški naj bi spolno zlorabil svojo 13-letno nečakinjo. Trenutno je v kazenskem postopku zaradi kaznivega dejanja spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, in od 10. januarja v priporu zaradi ponovitvene nevarnosti.

Po pojasnilih Okrožnega državnega tožilstva v Murski Soboti naj bi osumljeni isto žrtev spolno zlorabil že pred petimi leti, ob prvi izvršitvi kaznivega dejanja je torej štel 18, žrtev pa le osem let. Za omenjeno kaznivo dejanje je zagroženih od treh do osmih let zapora.

Dejanja ne priznava, grozi mu osem let zapora

Na Okrožnem sodišču v Murski Soboti je včeraj potekal predobravnalni narok. V nasprotju s pričakovanji pa primer s tem še ni bil zaključen.

Po najnovejših, neuradnih podatkih, je okrajni državni tožilec Matej Kučan osumljenemu zlorabe mladoletne sorodnice v zameno za priznanje predlagal tri leta in pet mesecev zaporne kazni, vendar pa 23-letnik z Goričkega na ponujeno ni pristal. Glavna obravnava je tako predvidena za začetek aprila, ko bodo predočili dokaze.

Obtoženemu bodo sodili po 1. odstavku 173. člena Kazenskega zakonika, ki govori o kaznivem dejanju spolnega napada na osebo mlajšo od 15 let, grozi pa mu osem let zaporne kazni. 

1. odstavek 173. člena KZ-1: 

»Kdor spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, ki še ni stara petnajst let, se kaznuje z zaporom od treh do osmih let.«

Po naših neuradnih informacijah naj bi se obtoženi s tožilstvom sicer skušal dogovoriti za priznanje le zadnjega od očitanih kaznivih dejanj, ko je bila žrtev stara 13 let, ne pa tudi dejanja pred petimi leti.

Obtoženi, občan Puconcev, naj bi pravzaprav zlorabil hčer svoj sestre. Po besedah sokrajanov mu je policija prišla na sled, potem ko se je deklica za pomoč obrnila na društvo, ki svetuje žrtvam nasilja. Stekla je preiskava, ki je nato pokazala, da se je podoben incident zgodil že pred leti. 

Izdano zaupanje

Žal to še zdaleč ni osamljen primer v Pomurju. V zadnjem času smo že večkrat poročali o primerih zlorabe mladoletnikov. Po podatkih Policijske uprave Murska Sobota smo v minulih petih letih na območju Pomurja zabeležili 29 spolnih napadov na osebe, mlajše od 15 let.

Kot razlaga Robert Roudi, vodja oddelka za splošno kriminaliteto v sektorju kriminalistične policije, se večina spolnega nasilja nad otroki zgodi v okolju, ki je žrtvam dobro znano, najpogosteje v krogu družine.

»Otroci o spolni zlorabi težko spregovorijo. Najtežje je, ko je storilec nekdo iz ožjega družinskega kroga. Najpogosteje o tem dolgo molčijo, saj sprva morda niti ne vedo, da gre za zlorabo. Toda če nam otrok o tem poroča, moramo njegova sporočila jemati zelo resno in ne glede na to, da ravnanje morda ni prepoznano kot kaznivo dejanje, spoštovati njegove občutke in ga zaščititi. Spolna zloraba je vedno nasilje nad otrokom, čeprav storilec ali storilka za storitev dejanja ne uporabi sile. Storilec najpogosteje zlorabi zaupanje otroka, tako da ga na njemu zanimiv način podkupi in ga prepričuje, da to počne, ker ga ima rad.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice