Poslovil se je slovenski škof, teolog, pesnik, pisatelj in prevajalec Jožef Smej.

Slovenski škof Jožef Smej se je leta 1922 rodil v Bogojini in je služboval vse do leta 2009.

Na Facebook strani Slovenska škofovska konferenca so ob smrti škofa zapisali: »K nebeškemu Očetu je v 99. letu starosti odšel upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej. Pokojnega škofa priporočamo v molitev. Prosimo Gospoda, naj mu bo bogat plačnik za zvesto služenje Kristusovi Cerkvi.«

Leta 1983 ga je papež Janez Pavel II. imenoval za mariborskega pomožnega škofa, istega leta je bil tudi posvečen v škofa.

Poleg škofovske službe pa se je škof ukvarjal tudi z znanstvenoraziskovalnim in literarnim delom.

Komisija za priznanja in nagrade mestnega sveta Mestne občine Maribor pa mu je leta 2015 podelila naziv častni občan mesta Maribor.

Škof Smej je priznanje častni občan mesta Maribor prejel na slovesnosti ob prazniku mesta Maribor, in sicer v znak zahvale in spoštovanja, za življenjsko delo na znanstvenem, kulturnem in duhovnem področju ter za zasluge, pomembne za ugled in prepoznavnost mesta Maribor in na tujem.

Sicer pa je škof poseben poudarek dajal raziskavam slovstvene in kulturne zgodovine Prekmurja. V svojem delu se je še posebej posvečal prekmurskemu jeziku in književnosti, tudi duhovnikom, pisateljem ter politikom.

Upokojil se je leta 2009, a je ostal na nadškofiji tudi v obdobju nadškofa Marjana Turnška in Alojzija Cvikla pastoralno aktiven. Leta 2016 je pri zdrsu v mariborski stolnici nesrečno padel in si zlomil kolk. Po operaciji se je preselil v Dom starejših občanov Lenart.

🔴 K nebeškemu Očetu je v 99. letu starosti odšel upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej. Pokojnega škofa...

Objavil/a Slovenska škofovska konferenca dne Nedelja, 22. november 2020

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice