Državnega praznika dela se večina veseli, ker takrat ni potrebno v šolo in službo. Pa vemo kaj takrat praznujemo in česa se spominjamo?

Majski dan je prvotno slavil pomlad in preporod, ki ga doživlja narava v tem letnem času. Včasih so na majski dan zbirali rože in plesali okoli majskih dreves, s katerimi so slavili plodnost.

V socialističnih in komunističnih državah pa je prvi maj postal delavski festival, ki ne poveličuje le socialnih in gospodarskih dosežkov delavskega gibanja, ampak tudi vojaško in industrijsko prizadevanje države.

Prvega maja praznujemo socialne in gospodarske dosežke mednarodnega delavskega gibanja in se spominjamo krvavih demonstracij v ameriškem Chicagu. Mednarodni praznik delavstva praznuje večina držav sveta.

Boj za osemurni delavnik

Z gibanjem so američani po državljanski vojni želeli delovni čas znižati na osemurni delavnik, pred tem je namreč delovni čas trajal dolgih deset ur. Tako se je tradicija prvega maja kot mednarodnega praznika pričela leta 1886. 1. maja tega leta je namreč Federacija organiziranih obrti in delavskih zvez prvič izvedla izgrede, s katerimi so zahtevali več delavskih pravic.

Po tradiciji v Sloveniji, na predvečer prvega maja, zakurimo kresove, kar ima poseben pomen. Po poganskem verovanju boginja plodnosti, Maja, za preporod narave potrebuje tudi moškega - to je Kresnik, moški simbol ognja in kresa. Kasneje so vraževerni ljudje, med drugim verjeli tudi to, da se zadnjega aprila z neba spuščajo čarovnice, ki so jih preganjali s kurjenjem kresov in pokanjem možnarjev.

Majsko drevo so postavljali že Rimljani

Ob koncu aprila in začetku maja so praznovali tudi Rimljani - med 28. aprilom in 3. majem so priredili festival boginji cvetja in pomladi, Flori. To je vključevalo zbiranje cvetja in vej, kronanje majske kraljice in ples okoli majskega frevesa.

Majsko drevo postavljamo še danes. Od leta 1919 so ga postavljali moški v čast devici Mariji, v zahvalo, ker so se živi vrnili iz vojske.

Danes je mlaj postal simbol svobode in delavskih pravic. Na vrhu drevesa, ki se ga postavlja na predvečer praznika dela, se pritrdijo okraski in slovenska zastava, medtem ko se na konico droga zastave pritrdi triplastni cvet iz krep papirja, ki je v barvah slovenske zastave. Na veje se prav tako obesijo raznorazni trakci v barvah slovenske zastave.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice