Glavno prizorišče festivala je že tradicionalno na Slovenskem trgu. (Foto Špela Težak)
Preverili smo kako potekajo priprave na največji slovenski festival sodobne umetnosti, ki svoja vrata odpira v petek.

Te dni se Ptuj pripravlja na Art Stays, 16. festival sodobne umetnosti 2018. Preverili smo kako poteka postavitev razstav, instalacij in odra na glavnem prizorišču največjega mednarodnega festivala sodobne umetnosti v državi.

Na Slovenskem trgu nas je sprejel oče festivala in priznani slikar Vladimir Forbici, ki je Art Stays pred šestnajstimi leti začel z namenom, da bi mladim približali umetnost in da bi svetu pokazali lepote najstarejšega slovenskega mesta, kjer najdemo umetnostne sloge prav vseh zgodovinskih obdobij. V desetletju in pol so se, pripoveduje Forbici, naučili veliko. Festival se je sčasoma in s trdim delom profesionaliziral, a ohranil prostovoljski značaj, ki vključuje veliko število domačih prostovoljcev, ki pomagajo postavljati in skrbeti za razstave ter druge dogodke. Vodenje je prevzela mlajša (naslednja) generacija, ki neguje družinsko tradicijo. Danes sta za program Art Staysa zadolžena Marika Vicari in Jernej Forbici, oba priznana slikarja in kustosa.

Art Stays (sl. umetnost ostaja) je v 16-ih letih na Ptuj povabil kakih 700 umetnikov iz vseh kontinentov, tudi Antarktike, in prav vsi so tukaj pustili svoj pečat. Na fasadi Miheličeve galerije še danes lahko vidimo instalacijo iz recikliranega papirja, ki jo je ustvaril italijanski duo Perino Vele, ljubitelji umetnosti pa se bodo spomnili tudi znamenite razstave Yoko Ono, Skyladders, ki smo si jo lahko ogledali v času Evropske prestolnice kulture. Izjemno zanimiva je bila tudi Anarhistična pekarna piškotov, ki jo je vodil češki umetnik Marek Schovanek. Pomemben del festivala pa so že od nekdaj tudi druge umetnostne discipline, vizualne in zvočne instalacije ter performansi in instalacije. Tudi letos jih bomo videli nekaj, prvo že to soboto z nastopom italijanskega dueta Movimento.

Več o programu letošnjega Art Staysa lahko preberete tukaj

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice