Razstavam se bodo med 6. in 13. julijem pridružili performansi, intervencije in videomapiranje na različnih prizoriščih v starem mestnem jedru. Na fotografiji utrinek z otvoritve Anarhistične pekarne piškotov, kjer je leta 2012 ustvarjal Marek Schovanek.
Z naslovom Fragile bo 16. edicija festivala posvečena krhkosti likovnih materialov, pa tudi krhkim odnosom v sodobni družbi.

Največji slovenski festival sodobne likovne umetnosti Art Stays bo na Ptuju potekal med 6. in 13. julijem 2018, razstave pa bodo odprte vso poletje. Festivalske aktivnosti in razstave bodo potekale na trgih in v zgodovinskih stavbah Ptuja, v Tovarni umetnosti v Majšperku in v galeriji Fo.Vi v Strnišču pri Kidričevem.

16. Art Stays: Fragile je posvečen krhkosti likovnih materialov, razdrobljenosti, procesom časa ali trenutka, ki spremeni lastnosti stvari, situacij in čustev. Ubada se s krhkimi odnosi v sodobni družbi, socialno, kulturno in politično zgodovino, kot tudi s človeško identiteto.

Program sta pripravila direktorja festivala Jernej Forbici in Marika Vicari v sodelovanju z umetniki in mednarodnimi galerijami, muzeji ter javnimi in zasebnimi institucijami, kot so Fundacija Berengo iz Benetk, Fundacija Modena Arte Visive in Arte Laguna Prize. Pri programu je sodeloval kolektiv mednarodnih kustosov v sestavi Antonio Arevalo, Italo Bergantini, Riccardo Costantini, Dušan Fišer, Carlo Sala in Koen Vanmechelen. 

Najpomembnejša festivalska razstava GLASSTRESS PTUJ SLOVENIJA (kustos Koen Vanmechelen) se bo odprla v petek, 6. julija 2018 ob 19. uri v Galeriji mesta Ptuj. Glasstress je dolgoročni projekt Adriana Berenga, s katerim nadgrajuje svojo vizijo združitve sodobne umetnosti in stekla in h kateremu so bili povabljeni umetniki vseh disciplin, da sodelujejo z mojstri pri ustvarjanju umetnosti v steklu. Glasstress predstavlja sodelovanje med obrtjo in ustvarjalnostjo, ob tem pa steklu tlakuje novo pot in zarisuje nove smernice za sodobne umetnike. Glasstress je že gostoval v uglednih muzejih in ustanovah po vsem svetu, vključno z muzejem Millesgarden v Stockholmu, newyorškim muzejem umetnosti in oblikovanja, fakulteto London College of Fashion in Galerijo zbirke Wallace v Londonu. Na Ptuju se bodo s svojimi deli predstavili Monira Al Qadiri, Jake and Dinos Chapman, Leonardo Cimolin, Brigitte Kowanz, Josepha Gasch - Muche, Shane Guffogg, Vik Muniz, Lucy Orta, Thomas Schutte, Gavin Turk, Koen Vanmechelen, Ai Weiwei, Fred Wilson in Erwin Wurm.

V Miheličevi galeriji na Ptuju bo razstava FRAGILE (Krhko) Spomin / Konflikt / Človek pod kuratorstvom Carla Sale predstavila osebne intervencije treh avtorjev, ki s pomočjo fotografskega medija podajajo razmišljanja na temo krhkosti. Razstavljali bodo Silvia Camporesi, Paolo Ciregia in Mustafa Sabbagh.

V Dominikanskem samostanu bo osrednja tematska razstava FRAGILE, pod taktirko direktorjev festivala Jerneja Forbicija in Marike Vicari, na ogled postavila mednarodni izbor del, ki nagovarjajo in povezujejo teme krhkosti umetnosti, snovi, človeka, njegovih odnosov in naše prihodnosti. Razstavljali bodo Banu Cennetoglu, Polona Demšar, Federica Ferzoco, Maria Teresa Gonzales Ramirez, Masbedo, Mladen Miljanović, Andrea Morruchio, Boštjan Novak, Artsiom Parchynski, Giuseppe Piscopo, Patrizia Polese, Santiago Sierra, Rosa Sigrun, Andrea Tagliapietra, Alice Zanin in Ai Weiwei.

Instalacija pred Mestno hišo, 2015. (Nino Majcen)

Galerijo Magistrat bosta zavzela dva umetnika iz Benetk, Stefano Bullo in Riccardo Costantini, znana po svojih slikarskih stvaritvah, ki jih prenašata v in na steklo. Pri ustvarjanju razstave GLASSPAINTING - FRAGMENT IN PROCES NASIČENJA, ki se odpira v sredo, 11. julija ob 19. uri, sta sodelovala s steklarsko delavnico Vetrerie Artistiche Murano di S. Bullo.

V času festivala Art Stays bo na Ptuju ustvarjala Maria Fernanda Guzman iz Čila. Dobitnica nagrade Art Stays na Arte Laguna Prize v Benetkah bo v času umetniške rezidence v najstarejšem slovenskem mestu ustvarila veliko instalacijo neskončnih grebenov, vozlov in vezi z različnimi kiparskimi pristopi. Izjemno izvirno delo bo ustvarjeno neposredno na razstavišču in predstavljeno na zadnji dan festivala v čudovitih obokanih prostorih razstavišča Knjižnice Ivana Potrča na Ptuju. Petek, 13, julija ob 19. uri.

V okolici Ptuja se bosta odprli dve večji razstavi. Družina Forbici goste festivala že tradicionalno povabi domov, v Strnišče pri Kidričevem, kjer domuje tudi Galerija Fo.Vi. Popoldne v skritem vrtu ob gozdu in druženje z umetniki in ljubitelji umetnosti ob izvrstni domači pogostitvi je dogodek, brez katerega ne mine noben Art Stays. Otvoritev razstave FRAGILE LIEVITA umetnika Luce Piovaccarija se bo odprla v torek, 10. julija ob 19. uri.

Še prej pa bo svoja vrata odprla velika razstava umetniške keramike RAZBIJ ME NEŽNO. V nedeljo, 8. julija ob 19. uri, v Tovarni umetnosti v Majšperku.

Zvočna instalacija na Slovenskem trgu, 2015 (Špela Težak)

Festivalski dnevi od 6. do 13. julija bodo zapolnjeni z mnogimi dogodki. Razstavam se bodo pridružili raznoliki dogodki na odru na Slovenskem trgu in drugih prizoriščih v starem mestnem jedru. Otvoritveni koncert Draga Misleja Mefa, pa Videomapiranje Mestnega gledališča Ptuj, ki ga bo izvedel italijanski duo Movimento, zaključni koncert delavnic zvočnega kartografiranja mesta Ptuj, pogovori z gostujočimi umetniki in kustosi ter bogat program poletne akademije festivala Art Stays, ki vključuje številne delavnice za otroke in mladino v sodelovanju s Centrom interesnih dejavnosti Ptuj, in delavnica fotografije z Ljubanom Cenčičem.

Mesto bodo zapolnile tudi javne intervencije na trgih in ulicah starega mestnega jedra. Velika instalacija mehiške umetnice Marie Terese Gonzales Ramirez na Slovenskem trgu in ogromni kipi češkega umetnika Mareka Schovaneka, ki se jim bodo pridružile intervencije mladih evropskih umetnikov. Art Stays je partner projekta REFRESH - Young Art(ist)s refreshing heritage sites, znotraj katerega bo v umetniški rezidenci na Ptuju gostovalo 8 mladih umetnikov iz Španije, Italije, Romunije in Slovenije. 

Otvoritev festivala in velike razstave GLASSTRESS PTUJ SLOVENIJA bo v petek, 6. julija 2018 ob 19. uri v Galeriji mesta Ptuj. Na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu bo sledila otvoritev javne intervencije mehiške umetnice Marie Terese Gonzales Ramirez in koncert Draga Misleja Mefa.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice