Foto: Art Stays
16. Festival sodobne umetnosti Art Stays prinaša več kot 30 dogodkov, razstave pa bodo postavljene na ogled vso poletje, do 9. septembra 2018.

Otvoritev festivala bo danes, 6. julija 2018, ob 19. uri, ko bodo odprli veliko razstavo GLASSTRESS Ptuj Slovenija v Galeriji mesta Ptuj. Sledila bo otvoritev javne intervencije mehiške umetnice Marie Terese Gonzalez Ramirez in koncert Draga Misleja Mefa na osrednjem prizorišču na Slovenskem trgu na Ptuju.

Festivalski dnevi se bodo nadaljevali do petka, 13. julija, na različnih prizoriščih na Ptuju in v okolici. Razstave bodo postavljene na ogled vso poletje, do 9. septembra 2018.

16. izdaja največjega slovenskega festivala sodobne likovne umetnosti Art Stays, z naslovom Fragile / Krhko, je posvečena krhkosti likovnih materialov, razdrobljenosti, procesom časa ali trenutka, ki spremeni lastnosti stvari, situacij in čustev. Ubada se s krhkimi odnosi v sodobni družbi, socialno, kulturno in politično zgodovino, kot tudi s človeško identiteto.

GLASSTRESS PTUJ SLOVENIJA, otvoritev 6. julij 2018, 19.00

Glasstress je dolgoročni projekt Adriana Berenga, s katerim želi nadgraditi svojo vizijo združitve sodobne umetnosti in stekla in h kateremu so bili povabljeni umetniki vseh disciplin, od kiparjev do glasbenikov, da sodelujejo z mojstri pri ustvarjanju umetnosti v steklu. Od leta 2009 so dela razstavljena v zgodovinski palači Franchetti ob Velikem kanalu, od leta 2014 pa projekt dodatno podpira in promovira ustanova Fondazione Berengo. Glasstress predstavlja sodelovanje med obrtjo in ustvarjalnostjo, ob tem pa steklu tlakuje novo pot in zarisuje nove smernice za sodobne umetnike.

Glasstress je gostoval v uglednih muzejih in ustanovah po vsem svetu, vključno z muzejem Millesgården v Stockholmu, newyorškim muzejem umetnosti in oblikovanja, s fakulteto London College of Fashion in z Galerijo zbirke Wallace v Londonu, sedaj pa se bo v okviru 16. festivala Art Stays predstavil tudi v Sloveniji. Kurator razstave je Koen Vanmechelen, ugledni belgijski umetnik, ki z Berengo Studiem sodeluje že od devetdesetih let dalje.

JAVNA SKULPTURA - MARIA TERESA GONZALEZ RAMIREZ, otvoritev 6. julij 2018, 21.00

Javna skulptura mehiške umetnice Marie Terese Gonzalez Ramirez bo krasila osrednji festivalski trg. Mnogobarvne žarnice nareje iz keramike, združene v leseni hiški bodo poudarjale pomembnost druženja in moči skupnosti.

KONCERT DRAGO MISLEJ MEF, 6. julij 2018, 21.00

Brez dobre glasbe pač ne gre. Zato bo letos na zdaj že tradicionalnem otvoritvenem koncertu festivala Art Stays, Drago Mislej Mef s svojim električnim bendom.

»Kot glasbenik je v osemdesetih letih nastopal v bendu Deseti brat, kasneje pa je po nekaj projektih s Hišnim bendom (Vlado Kreslin, Drago Mlinarec in pokojni Ivo Volarič Feo) in sodelovanjem s Predinom, Kreslinom, Lovšinom in Kovačičem, ustanovil glasbeno skupino Mef in NOB. Največji pečat je v slovenskem glasbenem prostoru pustil kot tekstopisec številnih uspešnic. Prizma, Bazar, Halo, Kameleoni, Boomerang, Kalamari, Faraoni, Avtomobili, Ana Pupedan, Victory, Anika, Tinkara Kovač, Lara Baruca, Polona, Aleksandra Čermelj, Monica, Slavko Ivančič, Tuljo Furlanič so le najbolj znana imena, s katerimi je doslej sodeloval. V svoji karieri se je podpisal pod več kot 400 besedil,« so sporočili organizatorji. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice