Drama Slovenskega narodnega narodnega gledališča Maribor je včeraj zvečer v Stari dvorani premierno uprizorila avtorski projekt Igorja Pisona z naslovom Drugibutalci.

Drugibutalci so novonastalo besedilo tržaškega režiserja Igorja Pisona. Čeprav imajo z Butalci Miličinskega bolj malo skupnega, imajo z njimi strukturalno in ontološko podobnost, to je način mišljenja in delovanja. Drugibutalci so namreč po avtorjevih besedah nastali »na podlagi zapiskov, citatov in izbruhov«. Ne odvijajo se v »Butalah, ampak tukaj in zdaj. Butalnost se je z leti stopnjevala in razvijala, mi smo le njene priče.«

Na intelektualno-humoren način Drugibutalci prikazujejo družbo, polno nesmisla in monologov, kjer govorimo, a se ne slišimo in tudi nimamo kaj dosti povedati, kjer iščemo zgodbo, a je več ne najdemo, kjer se sprašujemo, kdo smo, pa ne vemo natančno. Prikazujejo nam družbo imetja, kjer postajamo sami popredmeteni, in družbo, kjer se zahteva individualizem, čeprav je ta pričakovan v večinski normi.

Igrajo Minca Lorenci, Ksenija Mišič, Mateja Pucko, Mirjana Šajinović, Viktor Hrvatin Meglič, Ivica Knez in Matija Stipanič.

Igor Pison je ustvaril predstavo, ki odseva duh današnje družbe. Drugibutalci nam namreč na intelektualno-humoren način prikazujejo družbo, polno nesmisla in monologov, kjer govorimo, a se ne slišimo in tudi nimamo kaj dosti povedati, kjer iščemo zgodbo, a je več ne najdemo, kjer se sprašujemo, kdo smo, pa ne vemo natančno. 

Dramaturg Vili Ravnjak je pred premiero za gledališki list zapisal, da: »Butalce lahko interpretiramo (tako od Milčinskega kot od Pisona) kot bistroumno satiro s konkretnimi socialnopolitičnimi, predvsem pa psihosocialnimi razsežnostmi. […] Drugibutalci so univerzalna metafora današnjega globalnega sveta, ki je ostal 'brez smisla in smeri'.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice