Foto: Mesto Varaždin
Ptujski kurenti so danes v spremstvu županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek, predsednika 59. Kurentovanja in generalnega sekretarja FECC Branka Brumna ter 17. princa karnevala barona Jakoba Zekla Videmskega obiskali hrvaško pobrateno mesto Varaždin.

Ko so se kurenti na mestnih ulicah predstavili Varaždinčanom, sta jih je pred mestno hišo sprejela namestnika župana Sandra Malenica in Zlatan Avar. Skupaj so najavili 59. Kurentovanje in na bogato festivalsko dogajanje med 15. februarjem in 5. marcem povabili prebivalce Varaždina.

Županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek je Varaždinčane povabila na Kurentovanje, enega najstarejših in največjih karnevalov v Evropi, in izrazila veselje, da so lahko nekaj mističnega duha Kurentovanja, ki vlada na Ptuju, prinesli tudi k njim. 

»Lik kurenta in njihovi pustni obhodi so močno zasidrani v krajevno tradicijo, so pomemben del lokalne in regionalne identitete, in vplivajo na prepoznavnost krajev in regije,« je dodala.

Foto: Mesto Varaždin

Predstavnika varaždinske lokalne oblasti Sandra Malenica in Zlatan Avar sta se kurentom in spremstvu zahvalila za obisk in srečo, ki so jo razširili po varaždinskih ulicah: »Obhod kurentov je postal že prava tradicija in vedno znova se veselimo spodbudne energije, ki jo prinesete v naše mesto.«

Foto: Mesto Varaždin

Branko Brumen, predsednik 59. Kurentovanja in generalni sekretar FECC, verjame, »da bomo tudi letos ponotranjili našo izjemno pustno kulturo, dediščino in tradicijo na čelu s kurentom ter resnično izživeli karnevalski duh. Dogodek je prepoznaven daleč naokoli in ponosni smo, da ga obišče tako veliko karnevalskih skupin in še veliko več obiskovalcev.«

Na Kurentovanju se bodo predstavili tudi tradicionalni etnografski liki iz Hrvaške, že na sobotni Otvoritveni etno povorki kar štiri hrvaške etnografske skupine, med njimi tudi Buše iz Petrovega sela in Zvončarji iz Vlahovega brega, ki so tako kot kurent »kožuharji« na Unescovem seznamu nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Princ karnevala baron Jakob Zekel Videmski, ki je Varaždin obiskal v spremstvu gardistov, je izrazil zahvalo za sprejem in zaželel srečo, dobro letino, veselje in zdravje: »Pust je obdobje veselja in norčavosti, sreče in zadovoljstva, zato bomo tudi na Kurentovanju in okoliških pustnih prireditvah obiskovalcev ponudili kar največ nepozabnih trenutkov.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice