Tokratna izdaja Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala bo med 11. in 22. novembrom letos prvič potekala preko spleta oziroma platforme videa na zahtevo.

Ljubljanski mednarodni filmski festival oziroma Liffe je največji slovenski filmski festival, ki že vse od leta 1990 poteka v Ljubljani. V okviru festivala se v štirinajstih dneh predstavijo zlasti manj poznane produkcije, ki sicer v slovenske kinematografe le redko zaidejo. Podobno kot pri mnogih festivalih po svetu so se tudi organizatorji Liffa odločili, da zaradi epidemioloških razmer del izdaje v predvidenem novembrskem terminu preselijo na splet.

Liffe je letos v izvirni zasnovi vseboval 56 celovečernih filmov, skupaj z retrospektivo Federica Fellinija, od 38 novih filmov pa so pravice za spletno prikazovanje na koncu pridobili za 22 filmov. Poleg spletnih projekcij 22 celovečercev in izbora kratkih filmov so organizatorji pripravili še spletni spremljevalni program.

Pet 'perspektivnih' filmov, ki se potegujejo za letošnjega vodomca

Liffe predstavlja filme po sklopih oziroma sekcijah. Najpomembnejši sklop je gotovo Perspektive, ki predstavlja uradni tekmovalni sklop mladih režiserjev v okviru katerega festival Liffe pod okriljem tričlanske žirije podarja nagrado vodomec.

V tekmovalnem programu Perspektiv bo preko spleta prikazanih pet filmov od izvirno osmih izbranih. Med njimi bodo Asistentka avstralske režiserke Kitty Green o mladi asistentki, ki je v službi priča vprašljivim aktivnostim vplivnega šefa, ki spominjajo na afero Harvey Weinstein ter francoski film Gagarin Fanny Liatard in Jeremyja Trouilha, ki prinaša portret življenjskega utripa v rasno pisanem predelu na obrobju Pariza.

V tekmi za vodomca bodo prikazani še zmagovalni film letošnjega Sarajevskega filmskega festivala Izgnanstvo na Kosovu rojenega režiserja Visarja Morina, ki predstavlja zgodbo moškega, ki se čuti diskriminiranega in se vse bolj zapleta v mreže lastne paranoje, celovečerni prvenec Marka Đorđevića Moj jutranji smeh, črna komedija o mladeniču, ki je spolno zavrt in ne zna vzpostaviti pristnega stika z nasprotnim spolom, nabor pa zaokrožuje grško-poljsko-slovenska koprodukcija Sadeži pozabe režiserja Christosa Nikouja.

Bogat filmski nabor

Poleg Perspektiv pa festival Liffe vključuje še sekcijo Predpremiere, ki združuje nove filme, odkupljene za predvajanje po Sloveniji, sekcijo Kralji in kraljice, gre za filme prepoznavnih in nagrajenih avtorjev sodobnega filma, sekcijo Ekstravaganca, gre za filme drznejših vsebin, sekcijo Panorama, ki združuje festivalske favorite s petih celin in sekcijo Kinobalon, ki združuje filme za mlajše gledalce oziroma otroke.

V sekcijo Predpremiere je uvrščenih deset filmov, med katerimi so nove produkcije priznanih režiserjev Andreja Končalovskega, Thomasa Vinterberga, Francoisa Ozona in Christiana Petzolda. Popek pa je v program uvrstil tudi dokumentarec o aktivistki Greti Thunberg v režiji Nathana Grossmana in pa festivalsko uspešno slovensko manjšinsko koprodukcijo Oče režiserja Srdana Golubovića.

V sklopu Kralji in kraljice bosta prikazana dokumentarec o karanteni v Vuhanu med izbruhom novega koronavirusa, ki ga je na daljavo režiral umetnik Ai Weiwei, ter črna komedija o družini, ki razpada ob babičini smrtni postelji Zberi se, babica v režiji Pjera Žalice. 

Mladim gledalcem bodo v sklopu Kinobalona postregli s filmoma Volkovi, ki ga podpisuje Samuel Kishi Leopo, in Moj brat lovi dinozavre v režiji Stefana Cipanija. V sekciji Panorama bo predstavljen Zlo ne obstaja, v sekciji Ekstravaganca pa francoski film Mandibule.

Kot vsako leto bodo v sklopu festivala nagradili tudi najboljši kratki film iz sekcije Evropa na kratko ter podelili še nagrado FIPRESCI in nagrado Art kino mreže Slovenije. Ponudili bodo tudi spletni spremljevalni program.

Kako Liffe spremljati iz domače kinodvorane?

Programski direktor festivala Simon Popek pojasnjuje, da bodo na letošnjem Liffu kljub temu, da spletno prikazovanje načeloma omogoča večje število gledalcev kot obisk kinodvoran, ohranili omejeno število vstopnic za posamezno projekcijo, z namenom zaščite kinoizkušnje.

Vsi letošnji filmi z Liffa bodo namreč kasneje na rednem sporedu v slovenskih kinodvoranah, organizatorji Liffa pa si skupaj s prikazovalci in distributerji prizadevajo ohraniti klasično filmsko izkušnjo in ljudi privabiti v kina, ko bo to spet mogoče.

Vstopnice za spletno izdajo Liffa so na voljo že od petka. Ob nakupu vstopnice vsak gledalec prejme kodo za ogled določenega filma. To kodo mora vnesti v Cinesquare.net, na katerega pa se mora predhodno registrirati kot uporabnik. Izbrani film bo na voljo ves čas festivala, si ga pa mora gledalec nujno ogledati v štirih urah po aktivaciji kode, saj ji po tem poteče veljavnost.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice