Foto: Vlada Republike Slovenije
Vurberk, Borl in Slovenensko Bistrico je obiskal minister za kulturo Vasko Simoniti. Država bo prav letos prvič financirala obnovo grajskih ostankov na Vurberku.

Minister Vasko Simoniti si je 30. junija ogledal stanje treh pomembnih slovenskih gradov. Tako je najprej obiskal občino Duplek in grad Vurberk. Letos je ministrstvo namreč prvič financiralo obnovo grajskih ostankov. 

Simonitija je na gradu pričakal župan Dupleka Mitja Horvat, ki mu je predstavil nadaljnje načrte glede sanacije ostankov tega gradu. Simoniti je bil posebno zadovoljen, da grad živi in da tu poteka pestro kulturno in družbeno življenje. 

Sledil je obisk Borla in Bistriškega gradu

Simoniti je nato obiskal še idilično občino Cirkulane, kjer si je z županjo Antonijo Žumbar ogledal grad Borl. Županja in minister sta se strinjala, da pri obnovi gradu čaka še veliko dela, a idej ne manjka. 

Nedavno je ministrstvo za kulturo izdalo javno naročilo za izvedbo stalne razstave v gradu. Razstava bo povezana z reko Dravo, javno  naročilo pa zajema razstavno in avdiovizualno opremo ter pohištveno in gostinsko opremo. 

Na koncu je Simoniti obiskal še Bistriški grad v Slovenski Bistrici, ki je sicer osrednji kulturni in prireditveni center mesta. Tam se je minister srečal z županom Ivanom Žagarjem

Župan in minister sta govorila o naložbah v kulturo, poklonila pa sta se tudi spominu na Jožeta in Ivana Pučnika, saj so njuna doprsna kipa nedavno postavili pri stavbi občine. 

Foto: Vlada Republike Slovenije
Foto: Vlada Republike Slovenije
Foto: Vlada Republike Slovenije
Foto: Vlada Republike Slovenije
Foto: Vlada Republike Slovenije

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice