Foto: Jaka Arbutina
V ptujski galeriji so odprli razstavo priznanega srbskega umetnika romskega porekla. Ta pa je obogatil tudi zbirko ptujskega gledališča.

Leta 1966 rojeni Zoran Tairović je po izobrazbi akademski slikar in doktor interdisciplinarnih študij menedžmenta v uporabni umetnosti, sicer pa multimedijski umetnik in aktivist. 

Prejel je več mednarodnih priznanj za slikarstvo, je avtor prve romske opere in muzikala, pa tudi različnih nagrajenih dokumentarnih filmov.

S svojimi umetniškimi performansi je sodeloval na številnih festivalih doma in po svetu. Tairović je tudi idejni vodja mednarodnega festivala dokumentarnega filma z romsko tematiko FROM, ki vsako leto poteka v vojvodinskem mestecu Mali Iđoš.

Foto: Jaka Arbutina

Razstava v galeriji vse do konca oktobra

Nedavno pa so v ptujski galeriji odprli razstavo tega priznanega umetnika. Gre za ciklus slik in predstavitev avtorskih filmov multimedijskega umetnika iz Novega Sada, ki se ob slikarstvu ukvarja tudi s kiparstvom, glasbo in filmom.

Razstava bo na ogled do 30. oktobra.

Hkrati z razstavo so danes v stalno zbirko Mestnega gledališča Ptuj umestili Tairovićevo likovno delo Orfej in Euridika ter predvajali projekcijo filma Lex Homeless, katerega avtor, režiser in scenarist je prav srbski umetnik.

Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina
Foto: Jaka Arbutina

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice