Festival Art Stays letos praznuje polnoletnost. Kot se za to spodobi, so na Ptuj, tudi v teh izrednih razmerah, prišla velika imena sodobne umetnosti.

Umetniški vodja festivala Jernej Forbici je na otvoritvi spregovoril o težavah, s katerimi so se srečevali na poti do dejanske izvedbe festivala.

»Z okrnjeno ekipo smo uspešno organizirali festival, ki pa, kljub izrednim razmeram zaradi virusa, ni okrnjen,« je dejal. Ne samo, da program ni okrnjen, letos so dodali še en razstavni prostor, ki bo še dodatno oplemenitil ponudbo tega ptujskega festivala. 

Tudi letos je festival na Ptuj privabil zveneča imena sodobne umetnosti iz vsega sveta, tudi iz Italije, Singapurja in Združenih držav Amerike.

Spregovorila je tudi županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek in poudarila trdo delo in poseben uspeh ob pričetku festivala, ki ga prav zlahka letos tudi lahko ne bi bilo. Ptujčane in vse ljubitelje umetnosti je povabila, da si razstave ogledajo in tudi tako izkažejo svoje spoštovanje do izvedbe festivala.

Letošnji festival je otvoril belgijski umetnik Hans Beckers, dobitnik nagrade Art Stays na Arte Laguna Prize v Benetkah. Umetnik je med svojo umetniško rezidenco na Ptuju spoznal očarljivi zvok klopotca in enega si je odnesel tudi domov. 

Kmalu je izdelal tudi svoje klopotce. Tem smo jim bili na otvoritvi priča, saj je umetnik postregel z zvočno inštalacijo, poimenovano kar Klopotec Orkestra, ki je vključeval klopotce, kitaro, stroje ter tolkala. Umetnik je veliko dvorano Dominikanskega samostana preplavil z zvokom teh znanilcev jeseni. 

Razstave lahko obiščete vse do 19. septembra 2020. Med festivalskim časom, vse do 19. julija 2020, pa lahko otroci obiščejo umetniške delavnice, ki se izvajajo v prostorih CID Ptuj. 

Ines Zupanič Tomažič

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice