V Salonu umetnosti Ptuj so odprli fotografsko razstavo vedut Ptuja skozi srebro-želatinske negative na steklu.

V Salonu umetnosti Ptuj so danes odprli fotografsko razstavo vedut Ptuja skozi srebro-želatinske negative na steklu. Fotografije prikazujejo Ptuj v času od konca 19. stoletja pa vse do danes. Del fotografij prihaja iz muzejske zbirke, nekaj pa jih je nastalo s pomočjo fotografa Borisa Fariča. Razstavo si bo možno ogledati do 21. januarja, poroča STA.

Lepote Ptuja je mogoče občudovati tudi na vedutah, naslikanih na platno oziroma so upodobljene v različnih grafičnih tehnikah, med katerima sta najstarejši znani upodobitvi mesta in gradu iz leta 1681.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož hranijo številna dela, ki so nastala od 17. stoletja dalje in prikazujejo premišljeno zasnovano mestno jedro, ki se pod grajskim gričem razteza med dvema srednjeveškima samostanoma vse do reke Drave, nekdaj pomembne prometne poti.

Fotografije iz 19. stoletja

V muzeju pa se hranijo tudi številne črno-bele fotografije in negative na steklu, na katerih so zanimivi motivi, potem ko so se ob koncu 19. stoletja klasičnim umetniškim upodobitvam pridružile vedute, ki so posnete s fotografsko kamero. V ptujskem muzeju hranijo zbirko negativov na steklu, ki je dediščina ptujskega Muzejskega društva, ustanovljenega 1893. Del te zbirke so tudi posnetki posameznih delov mesta oziroma njegovih ulic, posnetki pomembnih dogodkov v mestu in naravnih nesreč ter vedutni posnetki iz okolice.

Farič je že leta 2008 na Ptuju predstavil muzejske zbirke negativov na steklu, leta 2009 v Ormožu ter leta 2010 v Dornavi. Ptujski fotograf na tokratni razstavi pokazal svoje delo, ki je vezano na tematiko Ptuja. Fotografije so bile posnete večinoma med letoma 1999 in 2017.

Boris Farič je od leta 1995 kot muzejski fotograf zaposlen v Pokrajinskem muzeju Ptuj-Ormož. V času svojega dela v muzeju je posnel ogromno fotografij muzejskih predmetov, njegova dela pa se pojavljajo tudi v publikacijah, še poroča STA.

Preberite še

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice